Stina Helmersson

Jag jobbar som journalist, författare och filmare med egen verksamhet.
Stina HelmerssonDessutom har jag lång erfarenhet av islandshästar och erbjuder bl a ridning och kurser vid Ryssberget i västra Blekinge.
Vackra omgivningar, trevliga hästar, spännande och intressanta kurser med skickliga inspirerande instruktörer,. teori och föreläsningar.
Medvetenhet, meditation, massage, ro och utveckling.

Jag har hållit på med islandshästar sedan början av 80-talet. Jag har varit mycket på Island, studerat ridning och avel och lärt känna många duktiga hästmänniskor. Det har inspirerat mig till att skriva flera böcker om islandshästar.

Under årens lopp har jag importerat hästar från Island, tränat och utbildat mig hos många skickliga instruktörer, tävlat upp till SM nivå och bedriver egen uppfödning. Jag rider och tränar mina hästar själv. Min äldsta ridhäst är Silja frá Hólum, 25 år en mjuk och följsam töltare och min yngsta är Múlan från S. Kopparetorp, 7 år, en kraftfull femgångshäst med stark pass.

Ridning är en konst. Träna hästar handlar minst lika mycket om att träna sig själv. Den som anstränger sig, söker kunskap, samlar erfarenheter och har roligt under tiden blir rikt belönad. “När man hittar nyckeln öppnar sig himmelriket!”
Förutom att lära sig ridtekniken handlar det om att utveckla sin känsla. Ryttarkänsla innebär balans att följa hästens rörelser och timing att ta och ge i exakt rätta ögonblick. I detta ingår att lära sig förstå hästens språk och signaler och vara lyhörd för när något inte är som det ska. Vi måste göra oss förtjänta av hästens förtroende och respekt, för att han ska lyssna på oss.
Jag är tacksam för alla kloka hästmänniskor som jag mött och som delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Och jag är tacksam för mina hästar som lär mig så mycket varje dag.

Hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med att lyssna, lära och kommunicera. Skriva, berätta och förmedla. Jag är journalist, författare och filmare och har bl a arbetat för Aftonbladet, SVT, Sveriges Radio, lokaltidningar, magasin, fack- och veckopress. Jag håller föreläsningar och guidade turer med inriktning på historia, kultur, religion, hästar, hälsa och utveckling. Mitt företag heter SHE-Reportage/Epona film & Förlag.

Lite om min bakgrund:

 

”Jag lär av de lärda och lyssnar ödmjukt till all denna erfarenhet och kunskap!”

Jag har haft hästar omkring mig sedan jag var barn då jag växte upp här på landet med hästbönderna. Jag fick min första egna häst, russet Pinto, när jag var 10 år, som jag med mina föräldrars hjälp red och körde in. Efter ridskola och flera hästar träffade jag på islandshästar första gången i svensk-norska fjällen 1980.

Det mötet blev avgörande för min framtid som hästmänniska. Samma år reste jag till Island och upptäckte en helt ny värld med hästen i centrum! Den gamla nordiska härt- och ryttarkulturen. Här kände jag mig hemma och fick många vänner för livet bland hästbönder, ryttare, tränare – människor som vigt sina liv för hästarna.

Jag började rida islandshäst här hemma i Sverige. Gick på kurser, tävlade och importerade mina första islandshästar från Island i mitten av 80-talet.

På den tiden bodde jag i Stockholm och arbetade som journalist på Aftonbladet bl a. Jag reste ofta till Island, skrev många artiklar och flera böcker om islandshästar, skötsel, ridning, träning och avel. Och gjorde några TV-filmer från Island.

Jag var med och startade islandshästklubben Vallfari i södra Stockholm och arrangerade många ridkurser och seminarier.

1990 flyttade jag tillbaka till mina hemtrakter här i södra Sverige och började också avla och sälja islandshästar. Här var jag med och startade Vånga Rid- och Körklubb och jag har hela tiden ordnat kurser och skrivit mycket om hästar och ridning. Och det fortsätter jag med. Det finns alltid en massa nytt att lära sig när man håller på med hästar!

Jag har ridit för och inspirerats av många erfarna och skickliga hästmänniskor från många länder: Tränare, ridlärare, gudabenådade ryttare, veterinärer, hovslagare, hästterapeuter, historiker, etologer, hästarkeologer, psykologer och specialister av alla de slag.

En vändpunkt i mitt ryttarliv var när jag mötte tränaren Craig Stevens, från USA på en kurs för åtta år sedan. Han är utbildad enligt den gamla franska klassiska ridtraditionen från Cadre Noir, Franska Ridskolan i Saumur. Med rötter bak till gamla mästare som Guérniére och Baucher. Craig introducerade det lyftande ”magiska” tygeltaget för mig och en ridning med fokus på hästens välbefinnande och balans. Istället för tvång, krav, stress och press.

Jag har återvänt till kurser med Craig flera gånger.

Och förra året, 2012, hade jag glädjen att ordna en kurs med islandshästtränaren Michel Becker, från Frankrike/Tyskland. Även han är utbildad inom den klassiska franska ridkonsten utifrån mästaren Philippe Karl, som arbetat som tränare och beridare vid Cadre Noir i Saumur. En av hans andra stora läromästare är Bruno Podlech, ledare och tränare på Wiesenhof, Tysklands största islandshästgård. Michel har även tränat och visat hästar, samt undervisat på island, bl a på Hólar Ryttar universitet.

Dessutom är han hovslagare med ett sjätte sinne för hur man verkar och skor hästar på optimalt sätt utifrån deras exteriör, gångarter och utbildningsnivå. För bättre hälsa, utveckling och när tiden är mogen – för prestation!

Michel kombinerar på ett utvecklande och framgångsrikt sätt den franska ridkonsten: ” Att rida med lätthet och balans”, med sin 30-åriga erfarenhet av ialndshästridning. Och det passar som hand i handske!

Ännu en viktig vändpunkt i mitt hästliv som ger mig och hästarna mycket positiva ridupplevelser.

Det finns flera goda kloka isländska tränare som jag inhämtat kunskaper från:

Einar Öder Magnusson, legendarisk ryttare och landslagsledare, (som jag också skrivit boken ”Islands Unghästträning” tillsammans med! Jóhann Fridgeirsson en fantastisk engagerad ridlärare med en stark förankring i den isländska ryttarkulturen, som jag också skrivit en bok tillsammans med: ”Islandshästar enligt Jóhann!” Eyjólfur Ísólfsson, mästare, visionär och utvecklare av islandshästridningen och fd ledare för undervisningen vid Islands Ryttaruniversitet Hólar,

Mästarna i ridning; Reynir Adalsteinsson och Benni Lindal är mina ledstjärnor på många sätt. Liksom VM-ryttaren Gudmundur ”Gummi” Einarsson. Inte minst för att deras genunina tro på människans och hästens förmåga att växa i äkta samspel.

Tränare som jag också lärt mig mycket av är:

Leslie Desmond, USA, som varit här och hållit kurser och skrivit boken: ”True Horsemanship through feel” med Bill Dorrance), Horsemanship med Monty Roberts, USA,

Jag var på kurs i Danmark i ryttarens sits och inverkan med tränaren Peggy Cummings, USA som skrivit boken ”Connected Riding”, Agneta Sjöberg, islandshästinstruktör och tränare i Centered Riding enligt Sally Swift, Richard Weis, Australia också inriktad på ryttarens sits, tränaren Perry Wood, England som lärt mig finna tålamod, glädje och hurmor i ridningen – och att aldrig ge upp!

Robyn Hood & Linda Tellington-Jones, Kanada/USA med sin hästvänliga ”TTEAM-träning” från marken och i sadeln, som gör hästarna lugna, glada och samarbetsvilliga. Rena läkningen för kropp, själ och nervsystem, Veterinären Rikke Schultz, Danmark, medlem i The International Veterinary Acupuncture Society, IVAS. Rikke har tränat både stora hästar och islandshästar, varit veterinär på Island och hela tiden vidareutbildar sig inom ett vidgat hästhälsoperspektiv utan skygglappar: akupunktur, kranio-sacral terapi osv. Hon är en ständig källa till kunskap när det gäller hästhälsa med helhetssyn, rörelsemekanik och förmåga att prestera. Jag har haft förmånen att översätta hennes böcker: ”Förstå din islandshäst” och ”Förstå din ridhäst” till svenska.

Jag har också lyssnat på och intervjuat veterinären och dressyrryttaren Gerd Heuschmann, Tyskland som är specialist i biomekanik-hästens rörelsemönster och har argumenterat mot att dra ihop hästens nos för att den ska gå i ”form och hållning” så den nästan biter sig i bringan, medan bakbenen släpar långt efter. Han fördömer denna ”Roll-Kür” i sina böcker, filmer och föredrag.

KBT-terapeuten och hästtränaren Haflidi ”Haffi” Gislason uppskattar jag för hans outtröttliga förmåga att tro på förändring och växande. Han har gett mig nya insikter i vikten av att arbeta för att förbättra sin självkänsla och sitt inre ledarskap för att kunna vara en bättre människa och hästmänniska.

Det finns många fler som lärt mig viktiga saker som jag är tacksam över att ha träffat.

Dessutom är jag mycket intresserad av och forskar kring hästens och ridningens historia och hästar i religionen och mytologin. Ridning som Ritual!

 

Vänliga hälsningar!

 

Stina Helmersson,

journalist, författare och ryttare