Ridning & kurser

Sommaren har kommit och bokskogen på Ryssberget har slagit ut i full grönska. Följ med på ridturer med utsikt över havet!
Ni kan vara 1 till max 4 personer på ridturerna. Är ni flera kan jag dela upp det så en grupp rider först medan den andra gör något annat trevligt här. Och sen skiftar man.
Man rider mellan en och två timmar. Enligt önskemål. Fika efteråt ingår.

Eller boka en heldag med lunch – ute i naturen om vädret tillåter. Då rider man och pausar lite emellan. Vill man boka lektion och lära sig lite mer om att rida islandshäst går det också bra. Då rider man på ridbana och sedan rider man en liten tur.

Tycker man det är alldeles för svårt att hålla koll på både sig själv och hästen så kan jag ta en ryttare eller två ryttare med i ledtygel. Då rider jag på en häst och håller i ledtygel/rep i den häst som den ovana ryttaren sitter på. Sedan rider man ut och njuter i bokskogen eller upp på Ryssberget och ser ut över Hanöbukten!
Utan problem.

Den lilla gården Ängabacken ligger 3 km från kusten, nära Pukavik och Norje, med havsbad, fiske och Sweden Rock festival 6-9 juni!
Här finns fem cyklar att låna.
Det rinner en liten bäck genom tomten, här finns en skön skogsbacke där hästarna går och strosar och en liten förvuxen fruktträdgård där man kan sitta och fika.
För den som önskar finns tillgång till massage, ledljus-terapi och avslappnande meditation.

Här ordnas även teorikvällar och föredrag samt kurser:

Kurser 2013:

Haflidi “Haffi” Gislason

 

Fre. 3/5 “Ridning och Självkänsla”

Med Haflidi “Haffi” Gislason, beteendevetare, dipl KBT-terapeut och ridinstruktör.
(talar svenska), Föreläsning och övningar kring mental träning. En helkväll för ökad medvetenhet. Början på ditt nya liv!

Lör-Sön. 4-5/5: Ridkurs för Haflidi Gislason, instruktör och domare. Med utgångspunkt från förutsättningarna hos varje ekipage och med fokus på gångarterna och ryttarens samspel med hästen!

Michel Becker – Ridning med balans och lätthet!

Fre. 17/5 Teori & Ridclinic

Lör-Sön. 18-19/5 Ridkurs


Michel Becker

Ridning med lätthet och balans.

 

“Det är viktigt att hästen går fram med energi och aktiverar bakbenen, det ger en rumslig action som påverkar framdelen och leder till att hästen höjer sig i framtill, i manken.

Och lika viktigt är det att ryttaren hjälper hästen att hitta sin balans och lätthet att bära sig. Genom upplyftande tygeltag påverkas hästen att lätta på framdelen, höja sig i manken och trampa under sin tyngdpunkt.”.

 

Ridningen som Michel Becker lär ut har sina rötter i den klassiska Franska Ridkonsten från 1700-1800-talen. En av hans främsta läromästare är Philippe Karl från Cadre Noir, Franska Ridskolan, i Saumur.

Denna ridstil har vissa likheter med den gamla goda isländska ryttartraditionen med företrädare som bl a den legendariske mästaren Reynir Adalsteinsson m fl.

Michel har 30 års erfarenhet av att rida och träna islandshästar, utbilda islandshästryttare samt tävla och visa avelshästar. I Tyskland arbetade han i många år med tränaren Bruno Podlech på den berömda islandshästgården Wiesenhof. Michel utbildar även i Frankrike, Sverige och på Island. Undervisningen här sker på engelska.

Hans undervisning bygger på djupa kunskaper inom etologi – hästens beteende och i Natural Horsemanship.

 

Det positiva med Michels undervisning är att han lär ut ett enkelt och effektivt sätt att förbereda hästen för att kunna röra sig i balans och med lätthet, utan press.

Man lär sig göra en halvhalt som går igenom, utan spänningar och stress.

Hästen kortar upp sig och trampar in under sig samtidigt som den höjer manken och lättar i framdelen och hittar sin balans. När hästen upplever balans i kroppen blir den också mentalt balanserad.

 

Detta är en god förutsättning för att kunna rida bättre och renare gångarter, inte minst tölt och göra smidigare övergångar mellan olika tempon och gångarter.

De upplyftande och cirkulära tygeltagen som t ex används i halvhalten, inverkar främst i hästens mungipor. Detta har de flesta hästar lätt för att acceptera. Man märker att de blir lugnare och mer samarbetsvilliga. Och när stressen och spänningarna minskar går det att träna hästen mer effektivt.

Man får arbetsro.

 

När trycket från bettet kommer i mungiporna, känns det inte lika obehagligt för hästen som när man med de ”vanliga” bakåtverkande tygeltagen orsakar tryck på den känsliga tungan och lanerna. När bettet trycker/klämmer mot tunga och laner samtidigt som ryttaren driver fram med skänkel och säte kan hästen känna sig fångad, begränsad, instängd. Och det är något hästen som flyktdjur upplever som mycket obehagligt rent psykiskt.

 

Michel lär ut – ”Alltid hand utan skänkel och skänkel utan hand!” En hjälp i taget minskar stressen och inlärningen förbättras och därmed också resultatet i ridningen. Nacken – området precis bakom öronen – ska vara högsta punkten när hästen samlar sig. Nosen bör vara framför lodplan så att hästen öppnar upp mellan ganascher och hals.

Absolut inte hopdragen i ”falsk form”, ”hopkrullad” med nosen ner och in mot bringan!

Hästen ska ha möjlighet att sträcka ut sin nacke och sträcka fram huvudet, slappna av, stretcha ut överlinjen, nacke och rygg och pausa ofta under träningen. Den ska också kunna ridas i en lägre fast fortfarande öppen form dvs nosen framför lodplan och öppen mellan ganasch och hals. Detta stärker såväl mag- som rygg muskler och gör att hästen förbättrar förmågan att bära upp ryttaren utan att ”tappa ryggen”.

 

När man utbildar hästen vidare enligt detta system märker man att ridningen blir mycket lättare. Eftersom hästen upplever jämnvikt både fysiskt och psykiskt, och blir starkare, är den mer tillfreds och vill samarbeta. I och med att hästen blir mer samarbetsvillig kan hjälpgivningen bli allt finare. Man kan rida med finess och lätthet.

Naturligtvis tränas olika dressyrövningar för att lösgöra, gymnastisera, rakrikta hästen så den är följsam till båda sidor och klarar mer samling. Detta gör man både på ridbanan och ute i skogen och på ridvägarna.

Häst och ryttare bygger upp sig succesivt.

Och den som vill får en väl förberedd och positiv tävlingshäst!