Kurser

Ridning & markarbete

Med avslappning, övningar och det lyftande ”magiska” tygeltaget!

En kursdag med praktiska övningar, inlevelse och teori som avslutas med en ridtur i naturen.

Vi jobbar i liten grupp (4-5 pers) med varsin häst.

Passar alla åldrar. Såväl nya som vana ryttare.

Start kl.10.00 och avslutning ca kl.16.00

På förmiddagen tränar vi olika sätt att kommunicera med och få hästen uppmärksam, avslappnad och positivt inställd. Samtidigt händer detsamma i oss själva.

Efter lunch har vi lite teori kring islandshästar och gångarter. Hästhantering och träning med känsla och inlevelse. Och om den gamla franska (sydeuropeiska) klassiska ridkonsten. Det lyftande ”magiska” tygeltaget, en halvhalt som gör skillnad. För roligare ridning och nöjdare häst!

Därefter blir det ridning och övningar. Vi lär oss mer om hästens balans och ryttarens inverkan med bl a det lyftande tygeltaget.

Som avslutning rider vi en tur i skogen och testar det vi lärt oss.

Du kan delta med egen häst, eller boka privatundervisning med egen häst!

Deltagare: 4-5 per kurs

Datum: Lördagar: 3, 10, 17, 24 och 31/5 (2 pl kvar) 6/6.

Torsdag 29/5 Kristi Himmelsfärdsdag (2 pl kvar)

Pris: 500 kr inkl lätt lunch

Plats: Hos Stina Helmersson, Örlyckevägen 223-6, 294 93 Sölvesborg

(Örlycke, Sandbäck, mellan Olofström och Pukavik).

Anmälan och info: mail: stina.helmersson@telia.com Tel 070-6020487.

Lär känna hästen och få en härligare ridupplevelse!

Patrice Franchet d´Esperay kommer tillbaka i höst!
Bild nummer tre till hemsidan på Patricd assdfgDen allra sista bilden på Patrice till Stinas hemsida

I mars 2014 arrangerade jag tillsammans med Vånga Ridklubb en uppskattad

Clinic och Ridkurs

i Klassisk Fransk Ridkonst med

Patrice Franchet d´Esperay

Vi är mycket stolta över Patrices besök och välkomnar honom åter till Sverige i höst (sept-okt)!

Patrice är beridare och instruktör på Franska Ridskolan (Frankrikes Strömsholm) Cadre Noir i Saumur. Han en av de främsta ridlärarna inom den gamla franska ridkonsten i världen.

Lite bakgrund om Patrice:

Patrice, 65 år, som har ridit hela sitt liv är tränare och instruktör sedan 25 år på Franska Ridskolan. Hans specialitet är den klassiska ridkonsten efter Francois Baucher.

I Saumur samsas olika ridstilar. Där utbildas ridlärare, där tränar landslagsryttarna, där tränas den klassiska ridningen och man gör uppvisningar typ Spanska Ridskolan i Wien.

Den klassiska franska ridkonsten har nu utsetts till Världskulturarv av FN-organet Unesco. Vilket är helt unikt!

Det betyder att bl a Patrice fått uppdraget att sprida information om denna ridning runt om i världen. Ett sätt att träna och rida med stor hänsyn både till att korrekt utveckla hästen fysiskt och psykoskt.

Det handlar om både ryttarens och hästens glädje och välmående!

Grunderna i detta sätt att rida passar alla raser och är en god bas för alla typer av ridning: dressyr, islandshäst-gångartsridning, hoppning, akademiskt, western osv.

Centralt i Patrices ridning är ryttarens hand. Tygelhandens inverkan. Den lyftande tygeln, den franska tygelfattningen och det magiska cirkulära tygeltaget!

Detta som den isländske mästaren i ridning Reynir A∂alsteinsson kallade ”lyftitaumur”(lyftande tygel). Något som han hämtade från den franska klassiska ridkonsten och sedan lärde ut till sina elever under de sista åren av sitt liv!

Allt handlar om att skapa en kommunikation genom betsel och tyglar utan stress och spänning men för största möjliga uppbyggnad och samling av hästen med smidigt rundad rygg och välrest framdel.

Patrices favorit bland de gamla mästarna är Francois Baucher, vars metoder han undervisar i på kursen:

Jag var 20 år gammal när jag började lära mig mer om Bauchers ridlära. På den tiden gick jag på officersskolan i Paris jag red aktivt och tävlade i dressyr, hoppning och fälttävlan. Jag red många hästar och hade stora framgångar. Min enda målsättning var att vinna. Men så småningom ville jag fördjupa mig i träningen och hittade en bra lärare som var kunnig inom den franska klassiska ridkonsten och de gamla mästarna i ridning. Han hade en bra häst som var på OS nivå. Jag fick låna den och började träna hos honom.”

Nacken ska vara fri från spänningar – då ökar rörligheten och samlingen!

Området bakom öronen, där atlaskotan fäster mot kraniet, ”the poll”, är centrum för allt! När hästen är fri från spänningar där fungerar ridningen optimalt. Halsen är hästens balansstång. Musklernas elasticitet och styrkan i hals och överlinje ökar om hästen har frihet i nacke och hals.

Rörlighet och smidighet i ”the poll” betyder ökad aktivitet i höfter och bakben,. Hästen kan vinkla sig och ”sätta” sig i bakdelen för mer samling.

När musklerna kring halsens bas och mittparti är starka och utvecklade ökar bärigheten och förmågan till samling.

Den djupa muskulaturen utvecklas mycket bra i korrekt skritt när hästen uppmuntras att bära sig själv. Hästen måste kunna gå både i en lång, låg stretchande position och i en högre position, för att förberedas för samling.

Vissa säger att hästens nacke är stilla när den travar. Men ”The poll” området precis bakom öronen, rör sig alltid, även i trav. Därför ska vi vara följsamma i händerna, följa med i hästens huvudrörelser fram och tillbaka.

Patrice studerar och utövar zenbuddhism, mindfulness, aikido och mental träning

Jag ville få en bättre ryttarkänsla. Man kommer längre i ridningen när man lär sig känna in hästen, inte minst munnen. Kommunicera så att hästens mun blir en del av dina förlängda armar.”

En god ryttare rider hela tiden med känslan och är med i hästens reaktioner till hundra procent, uppmärksam på hur den svarar. Det kräver fokus och inlevelseförmåga. Både vanliga ryttare och professionella har problem med att finna känslan och hantera tygelhänderna rätt. Men alla kan lära sig.

Säger Patrice som tränar den japanska kampsporten Aikido, som bygger på principen om följsamhet.

Man måste följa rörelsen och ge mer och absorbera energin. Med hästar är det samma sak, ryttaren måste följa rörelsen, absorbera energin och förstärka den.”

När du vill för mycket blir det problem. Kan du slappna av och se saker du vill ska hända för din inre syn, kan det gå i uppfyllelse. Och då kan det hända att du med tankens kraft och små minimala rörelser i din kropp faktiskt ger hästen impulsen att gå i fantastisk poaff, passage eller vackert kraftfull tölt.”

Varken piaff eller tölt kräver mycket vikt på bakdelen. Det handlar framförallt om jämnvikt och därmed en god balans som ger hästen större rörelsefrihet.

Det är viktigt att komma ihåg att du ska agera med tyglarna när hästen rör sig. Baucherismens motto är att ”lösa problemen i rörelse”. Detta förekommer även inom den traditionella isländska ridningen där man ofta löser problemen i rörelse. Om hästen går ojämnt, rollar och vixlar i gångarterna, hjälper man hästen att rätta till detta i rörelse.

 

Info & bokning:

Stina Helmersson, stina.helmersson@telia.com (stina NULL.helmersson null@null telia NULL.com), 070-6020487

Se även hemsidan: www.vangaridklubb.com (http://www NULL.vangaridklubb NULL.com/)

Vånga Rid- och Körklubb

 

 OBS! Läs mer under fliken “Länkar” till vänster!

 

Ridning & Mental träning

med Haflidi “Haffi” Gislason, ridinstruktör, coach, livsvägledare

”Konsten att lyckas med sig själv och sin häst Ridning och självkänsla!”

Haffi Gíslason

Kurser 2014. Läs mer på www.vangaridklubb.com

Ju mer starkare självkänsla vi har, desto bättre ryttare blir vi. Dessutom blir vi bättre inom allt annat vi företar oss i livet.

Självkänsla ska inte förväxlas med självförtroende. Självkänsla är ingen självklarhet, men den kan tränas upp.

 Läs mer om Haffis filosofi längst ner på denna sida!

 

 Ridkurs och Hovclinic

 Michel Becker

 ”Rida med lätthet och balans”

Den nya tidens islandshästridning,

med rötter i den gamla franska klassiska ridkonsten.

 Michels lär ut ett enkelt och effektivt sätt att rida hästen i bättre balans och med lätthet, utan press. Han arbetar utifrån samma grunder som beridarna och mästarna Philippe Karl (som han har utbildat sig hos) och  Patrice Franchet dÉsperay – båda har varit verksamma vid Franska Ridskolan Cadre Noir i Saumur.

Lär dig att kommunicera med hästen så att den både blir gladare och presterar bätttre i gångarterna! Göra en halvhalt som går igenom, utan spänningar och stress.

Hästen kortar upp sig och trampar in under sig samtidigt som den höjer manken och lättar i framdelen. När hästen upplever balans i kroppen blir den också mentalt balanserad. Och mer samarbetsvillig.

Hemligheten bakom det ”magiska tygeltaget”!

Med uppåtlyftande tygeltag hamnar trycket från bettet i mungiporna, istället för på den känsliga tungan och de sårbara lanerna. Lyftande tygeltag är inte lika obehagligt för hästen, som de ”vanliga” bakåtverkande förhållningarna och tygeltagen.

När bettet trycker/klämmer mot tunga och laner samtidigt som ryttaren driver fram med skänkel och säte kan hästen känna sig fångad, begränsad och instängd. Detta upplevs ofta mycket obehagligt för hästen som är ett flyktdjur.

“Det är viktigt att hästen går fram med energi och aktiverar bakbenen, det ger en rumslig action som påverkar framdelen och leder till att hästen höjer sig i framtill, i manken.

Och lika viktigt är det att ryttaren hjälper hästen att hitta sin balans och lätthet att bära sig. Genom upplyftande tygeltag påverkas hästen att lätta på framdelen, höja sig i manken och trampa under sin tyngdpunkt.”.

Ridningen som Michel Becker lär ut har sina rötter i den klassiska Franska Ridkonsten från 1700-1800-talen. En av hans främsta läromästare är mästaren Philippe Karl från Franska Ridskolan, Cadre Noir, i Saumur.

Denna ridstil har vissa likheter med den gamla goda isländska ryttartraditionen med företrädare som bl a den legendariske mästaren Reynir Adalsteinsson m fl.

Michel har 30 års erfarenhet av att rida och träna islandshästar, utbilda islandshästryttare samt tävla och visa avelshästar. I Tyskland arbetade han i många år med tränaren Bruno Podlech på den berömda islandshästgården Wiesenhof. Michel utbildar även i Frankrike, Sverige och på Island.

Hans undervisning bygger på djupa kunskaper inom etologi – hästens beteende och i Natural Horsemanship.

Detta är en god förutsättning för att kunna rida bättre och renare gångarter, inte minst tölt och göra smidigare övergångar mellan olika tempon och gångarter.

De upplyftande och cirkulära tygeltagen som t ex används i halvhalten, inverkar främst i hästens mungipor. Detta har de flesta hästar lätt för att acceptera. Man märker att de blir lugnare och mer samarbetsvilliga. Och när stressen och spänningarna minskar går det att träna hästen mer effektivt.

Man får arbetsro.

Michel lär ut – ”Alltid hand utan skänkel och skänkel utan hand!” En hjälp i taget minskar stressen och inlärningen förbättras och därmed också resultatet i ridningen. Nacken – området precis bakom öronen – ska vara högsta punkten när hästen samlar sig. Nosen bör vara framför lodplan så att hästen öppnar upp mellan ganascher och hals.

Absolut inte hopdragen i ”falsk form”, ”hopkrullad” med nosen ner och in mot bringan!

Hästen ska ha möjlighet att sträcka ut sin nacke och sträcka fram huvudet, slappna av, stretcha ut överlinjen, nacke och rygg och pausa ofta under träningen. Den ska också kunna ridas i en lägre fast fortfarande öppen form dvs nosen framför lodplan och öppen mellan ganasch och hals. Detta stärker såväl mag- som rygg muskler och gör att hästen förbättrar förmågan att bära upp ryttaren utan att ”tappa ryggen”.

När man utbildar hästen vidare enligt detta system märker man att ridningen blir mycket lättare. Eftersom hästen upplever jämnvikt både fysiskt och psykiskt, och blir starkare, är den mer tillfreds och vill samarbeta. I och med att hästen blir mer samarbetsvillig kan hjälpgivningen bli allt finare. Man kan rida med finess och lätthet.

Naturligtvis tränas olika dressyrövningar för att lösgöra, gymnastisera, rakrikta hästen så den är följsam till båda sidor och klarar mer samling. Detta gör man både på ridbanan och ute i skogen och på ridvägarna.

Häst och ryttare bygger upp sig succesivt.

Och den som vill får en väl förberedd och positiv tävlingshäst!

 

 

Kommentarer från deltagare:

 

Marcus Ljungqvist, tränare, instruktör och verksamhetsledare för Stenholmens Islandshästcenter, Linköping:

Hovclinic 1/1 och Ridkurs 2/1 2013

Våra kursdeltagare var väldigt nöjda. Föredraget om islandshästens exteriör, balans och gångarter var mycket pedagogiskt och tydligt. Flera av de deltagande eleverna uttryckte en fördjupad förståelse för islandshästens gångarter och effekt av skoning och balansering.

På ridkursen dagen efter upplevde eleverna stor förändring och ett skönt fokus på hela hästen. Lätthet fast samtidigt på inget sätt kravlöst. Michel blev mycket populär och den omedelbara frågan var: ”När kommer han nästa gång? Då måste jag få vara med!”

 

Läs mer om Haffi Gislasons filosofi:

Ridning och självkänsla

 Haffi Gislason

-När jag arbetar som ridinstruktör har jag upptäckt att rädslan för att lyckas bra med att rida sin häst kan vara minst lika stark som rädslan för att misslyckas, till och med starkare. Troligen är det mycket svårare att komma till rätta med denna rädsla eftersom vi ofta är omedvetna om den.

Haffi Gislason, hjälper människor att må bra i sitt liv. Han kommer från södra Island och har bott i Sverige i 25 år. Hans företag”Glädjebanken” erbjuder livsvägledning, personlig utveckling och föreläsningar kring mental träning och terapi med hästar, samt samtalsterapi för människor som vill förändra och utveckla sig.

Under alla år i Sverige har Haffi jobbat med islandshästar. Han har haft turridning och ridskola utanför Stockholm, är tävlingsdomare och tävlar själv ibland. Nu har han precis köpt en hästgård utanför Uppsala.

-Bär man rädslan för att lyckas inom sig är det alltid tryggare att vara lagom och inte ta för mycket plats, inte sticka ut på något sätt. Denna starka rädsla kallar jag för ”prispallsfobi”. Det är en maskerad skamkänsla som talar om för din hjärna att : ”Jag är inte värd att  lyckas”. Medvetet eller omedvetet tänker du om dig själv: ” Jag är inte heller värd att må bra och vara lycklig”.

Men som tur är kan vi alla träna vår självkänsla för att må bättre och lyckas både i ridningen och resten av livet. Haffi förklarar hur det går till!

Haffi har samtalat med och stöttat en ryttare som lyckats och haft mycket stora framgångar i tävlingssammanhang. Ryttaren sökte hjälp eftersom finalplatser och segrar på tävlingar framkallade ångest och reaktionen efter en stor seger blev att ryttaren blev sjuk i en vecka efteråt! Det var för jobbigt att hantera all uppmärksamhet efter framgången.

Jag hade kontakt med en annan ryttare som hade en otroligt fin och välskolad häst och drömde om att tävla. Som domare kunde jag direkt se att ekipaget hade en potential att kvala till SM i åtminstone två grenar. Men rädslan för att lyckas var så stark att denna ryttare hellre ville låna ut hästen till någon annan som kunde tävla den, så att personen själv inte behövde synas. Ryttarens egna försvar löd ofta ”hästen är inte riktig klar ännu”

Vad händer om jag lyckas?

Prispallsfobi är en rädsla som handlar om vad som skulle kunna hända om jag lyckas. Vad kommer det att ha för konsekvenser om jag lyckas, tar plats, syns och får uppmärksamhet med min häst oavsett om jag ska tävla, gå på ridkurs eller bara njuta av min häst. -Denna prispallsfobi finns överallt, inte bara inom ridning eller tävlingssporter, den finns på jobbet, i relationer, i vardagslivet. Och som tur är går det att bota prispallsfobi. Under alla dessa år som jag har arbetat med människor och hästar har jag fått möjlighet att spegla mig själv i andra och förstå hur jag är som människa. Och det är värdefullt för mig för att jag ska växa och utvecklas. Jag har sett många orsaker till, varför jag som ryttare eller hästägare inte tillåter mig att lyckas med min ridning.

Till exempel:

1.Jag vill inte vara på toppen för att då syns jag för mycket.

2.Om jag lyckas börjar kanske folk prata skit om mig.

3.Det kostar för mycket tid att bli duktig.

4.Om jag för en gångs skull skulle komma på toppen då måste jag göra om det och vinna igen med detsamma, kraven på mig ökar.

5.Jag jämför mig alltid med de andra som är bättre. De kan, men inte jag.

6.De andra i mitt stall kommer att bli avundsjuka om jag skulle bli bra.

7.Att kunna bli duktig, hamna på prispallen, få beröm och uppmärksamhet, ja det är nog lite ”fult”.

8.Att komma utanför sin komfortzon – att sticka ut hakan, ta steget in i ett nytt sammanhang där jag inte är trygg, inte är van att vara – det verkar livsfarligt!

Det handlar om SKAM!

Dessa symptom och många andra har jag själv upplevt och de är också rätt så vanliga bland både högpresterande idrottsmänniskor och kompetenta hästmänniskor. Man tillåter sig inte att genomföra det man skulle kunna klara, på grund av sin prispallsfobi.

Orsakerna kan vara många och är individuella. Experterna säger så här:

I vårt samhälle och i vår kultur anses det att vi ska hålla oss på vår plats inom det stora kollektivet. Vi ska inte sticka ut på ett eller annat sätt. Det kallas för Jantelagen och det genomsyrar uppfostran, skola, arbetsliv och relationer. Det är ofta Jantelagen som sätter upp regler och hinder framför oss som gör att vi inte vågar ta plats, inte heller som ryttare. Jantelagen har en mycket stark tendens att nedärvas inom familjer och följer med i generationer.

Hästen är ett flockdjur precis som vi. Och i flocken måste det finnas en ledare som talar om vad hästen ska göra och vart den ska gå. Hästen har i sin flock en ledare som bestämmer och hästen känner sig trygg. -När jag umgås med och rider på hästen behöver den också ha en ledare. Är ryttaren inte en tillräckligt bra ledare väljer hästen att bli ledare själv och tar över. Om jag vill rida min häst, förbättra gångarterna, uppnå ett mätbart resultat med hästen och/eller leda den fram i ridningen så att vi hamnar på prispallen då behöver jag utveckla mig som ryttare och jobba för det.

Jag behöver träna och förbättra mina ridkunskaper och min ridteknik, men jag har liten nytta av dessa kunskaper om jag inte också tränar min ledarroll. Och för att kunna bli en bra ledare behöver jag träna upp och förstärka min självkänsla. Den behöver tränas och uppmuntras varje dag eftersom självkänsla är en färskvara.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *