Föreläsningar och Berättarkvällar

Föreläsningar & Berättarkvällar

med bilder (powerpoint)

Sång och musik

Med Stina Helmersson & Tommy Wirén

 

De isländska sagorna och vikingarna

Island – det sista vikingariket. Varför bosatte sig flera stora vikingasläkter just på Island och varifrån kom de?

Från Skandinavien men också från vikingarnas kolonier på Brittiska öarna, Irland, Normandie och runt Östersjöns stränder. Här på Island ville de skapa en fristat utan kungar och behålla sitt Bondeting.

Många släkter hade bott och verkat i södra och östra Europa sedan generationer. Stridit mot och med goter, hunner och romare. De var skickliga ryttare, skeppare, handelsmän, krigare , hantverkare och skalder.

Och kvinnorna hade en stark position som husfruar, gårdsförmän, företagare, religiösa ledare, rådgivare, synska och läkekunniga.

Stina Helmersson, har rest till Island ett 30-tal gånger under 40 år, talar isländska, har mött bönder, hästfolk, skalder och historieforskare, och har bl a läst handskriftsforskaren Bárdar Gudmundsons bok om islänningarnas ursprung.

Orkneyöarna – Stenålderns kulturcentrum

Här fanns en högkultur för 6000 år sedan. Europas under mäktigaste och märkligaste stenmonument och en avancerad kultur med tempel och väldiga stenringar, underjordiska byar och blomstrande jordbruk. Följ med på en hisnande arkeologisk upptäcktsfärd på några av de största öarna.

Under 800-1100-talen var Orkney ett betydelsefullt vikingarike mellan Skottland och Norge. Här talas ännu en blandning av engelska och skandinaviska. Här finns ett Nordiskt Centrum och man håller täta kontakter med Norden.

En arkeologisk upptäcktsfärd på denna övärld som befolkades av bl a skandinaver redan på stenåldern. En mytomspunnen välmående högkultur med stora fester, gott öl och kontakter över haven. Fantastiska gravhögar och tempel – Maes Hove och kryptor under jord – Mines Hove, enorma stenmonument – Stones of Stenness och Ring of Brodgar och underjordiska samhällen – Scara Bray. Hit kom även keltiska picter och här bosatte sig vikingarna, som byggde hamnar och storgårdar i Strömsnes. Kirkwall och Tingwall och styrde sina riken i västerhavet. Här talas fortfarande en nordisk-engelsk dialekt. En oförglömlig rundresa med guiden och arkeologen Caz Marmwell.

Irland – kelternas gröna ö & vikingarnas rike

Den keltiska och nordiska kulturen har mycket gemensamt.

Under 10 000 år har folk kommit till Irland för att bosätta sig.

För 5000 år sedan byggdes de första grav-templen på höjderna vid floden Boyne. På den väldiga högplatån skapades kultplatsen Tara ett centrum för den mäktiga keltiska kulturen, där kungen gifte sig med drottningen Moder jord och allt levande ingick i naturtron.

Den keltiska kulturens naturtro och magi levde kvar här allra längst. Irland-Eira var en av många Moder Jord gudinnor. Här fanns feerna, älvorna och She-la-na-gig som följde varje släkt.

Skulpturer och inristade bilder av Shelanagig – fruktbarhetsgudinnan har funnits och finns över hela Irland.

De vita hästarna och boskapen var folkets rikedom och stolthet. När kristendomen kom inlemmades den i den uråldriga tron på naturens krafter. Den keltiska och nordiska kulturen och tron är ihopflätade på många sätt.

Irlands och Nordens historia är nära sammanflätad sedan tusentals år. Sambanden och likheterna är många.

Nordbor seglade till Irland på 7-800-talen, slog sig ner och lierade sig med de irländska kungarna. Nästa vikingavåg kom på 900-talet då Dublin byggdes av vikingarna. Många nordisk/keltiska släkter reste sedan till Island och bosatte sig där.

Den kände arkeologen Michael Gibbons är vår vägledare på Irland.

Normandie – I vikingarnas spår i ”Nordmännens land”

Följ med i vikingarnas spår i Normandie, Frankrike. Berättelsen om hur sydskandinaviska vikingar rövade och slogs, handlade och rådslog längs de franska floderna. Den berömde Gånge-Rolf med släktrötter från Hanöbukten och hans folk slog sig så småningom slog ner vid kusten och skapade egna riket Normandie. Det blev en viktig maktfaktor som erövrade södra vid slaget i Hastings som skildras på Bayeuxtapeten. Även idag liknar det Skåne, med gäss, äpplen (cider, calvados), goda ostar och korsvirkeshus. Och många nordiska ord i språket. Skildring av spåren efter vikingarna, bl a i nybyggda vikingabyn vid floden Orne och i Yvetot, en vikingatida vänort till Ivetofta, Bromölla.

Island – sagornas och hästarnas ö

Stina Helmersson har varit på Island mer än 40 gånger och talar isländska.

Ett fantastiskt vackert och magiskt land – vulkaner och varma källor, vilda vattenfall och en stolt befolkning som klarar av stormar av alla de slag.

Här möter vi bönder, fiskare, författare, filmare, historieprofessorer, örtkunniga kloka gubbar, mediala och synska kvinnor som talar med Alvfolket och Asatroföreningens ledare Goden Hilmar Hilmarsson.

Varifrån kom islänningarna? Vilka var det som bosatte sig här? Och varför? Och hur viktig är den fonnordiska filosofin och kulturen för oss alla i Norden idag?

Svaret finns bl a i Eddan och de isländska sagorna.

 

Möt forntidens starka kvinnor

Völvor och Rådgivare. Läkekunniga sejdkvinnor. Kvinnliga krigare, entreprenörer och kompetenta husfruar. Drömtydare, magiker och spåkunniga, prästinnor som ledde de religiösa ceremonierna, kungliga medhjälpare, botekvinnor och uppfinnare. Kvinnorna kunde ha många framträdande positioner i forntida samhällen. De var kulturbärare och strategiska rådgivare till hövdingar och kungar.

Kvinnorna hämtade kraft och inspiration från gudinnorna. Kvinnliga förebilder som Freja, Hel, Skeda, Siv, Frigg, Nerthus och flera andra. Under den tidiga kristendomen ersatte Maria-kulten de gamla gudinnorna.

Här i Norden levde respekten för gudinnorna och den kvinnliga kraften kvar allra längst jämfört med många andra länder i Europa. Och det märks när vi idag tittar på kvinnans ställning här i Norden, demokratin och jämställdheten.

 

Våra Heliga Högtider!

Vårt gamla bondesamhälle har firat sina högtider i över 5000 år.

Redan under stenåldern hyllades solen och jorden, för skörden, djurens tillökning, hälsan, fruktbarheten, överlevnaden och livskraften.

Följ seder och traditioner tillbaka till det gamla kulturarvets ursprungskälla, i solkult, Vanakult och Asatro!

Höstens skördefest, Vallutt, Allhelgona-Halloween, Samhaein och Alvablot. Skördetid och slakttid då man tackade de förlevande och naturen för jordens gåvor, firade de dödas själar med fest, mat, eldar, sång och dans.

Vid denna tid var skiljeväggarna mellan denna och den andra världen, andevärlden, på glänt. Gåsamiddag, förlovningar och Völseritualen som var en fruktbarhetskult som leddes av husmor i gården. Man firade övergången mellan sommar och vinter – de första vinternätterna ”Vetrarnaetur”,det gamla bondesamhällets nyårsfirande runt 1 november.

Vinterns Lussevaka, Julfirande och Midvinterblot – det nybryggda ölet, Lusse-katternas solbullar, Grylen och hans vilda härskara, granen, bocken, tomten och det heliga svinet.

Vårfirandet- Bejaka vårens livskraft! Kyndelsmäss-Käringjulen-Disablotet, första fullmånen ”Disa-tunglet” efter Midvintersolståndet inledde ljusfesten i februari och ”Thorre” blotmånaden. Vårfrudagens äggvåfflor och kvinnornas stora högtider med gudinnan den fagra med äggen, haren och marskatterna vid det som nu kallas påsk. Valborgs fest med eldar till solens ära och kvinnlig extas. Fruktbarhetskult och ceremonier inför sådden, Nerthus-Freja i vagnen som åker runt ”åkrarna”. Kultbröllop när Vintergreven besegras av Majgreven som får den vackra Majgrevinnan i den lövade vagnen.

Majas blomsterstång och Midsommarens ritualer och ringdans, skratt och älskogslekar under årets kortaste natt, fylld av varsel och magiska krafter för växter, djur och människor.

 

Runor och magi

Från början var runorna magiska tecken. De kunde både skydda och förstöra. Runkonsten kommer österifrån och i södra Sverige finns några av norra Europas mest spännande runstenar från 600-talet.

Runstenar med märkliga besvärjelser!

Följ med till runornas mystiska värld och prova på runtydning!

De magiska tecknens betydelse och ordets makt. Vilka ristade, tolkade och spådde? Runorna var en del av nordisk shamanism med sina kraftord, välsignelser och besvärjelser.

Runorna var en gåva från gudinnorna och gudarna. Idunn och Freja, Oden och hans följeslagare. De rymde underjordens hemliga visdom, bar på budskap från det fördolda, det undermedvetna. Vid speciella tillfällen drog man runor för att få svar på sina frågor. Även idag finns det personer som tyder runornas budskap och använder deras energier. Som använder runorna vid rådgivning och tolkning inför livets många uppgifter. Vi har bl a mött runtydaren Johanna Har∂adóttir på Island som arbetat med runor sedan hon var barn.

Vi demonstrerar hur en rundragning går till.

 

Berättarkvällar

Herulerna & Vikingarna från Hanöbukten

De for söderut till Svarta havet och Romarriket sedan återvände de till Hanöbukten. Här längs Blekingekusten reste de på 600-talet några av landets äldsta och mest intressanta runstenar med magiska besvärjelser.

Sång & musik på isländska/fornnordiska!

 

Amerikafararna – Over There & Här

Berättelser om de som reste, de som kom tillbaka och de som stannade kvar. Spännande öden, romantik, humor, allvar och äventyr.”

Skada att Amer´ka ligga ska så långt ifrån!” Om Emigrationen till Amerika från 1860 till 1960. Gränstrakterna norra Skåne, södra Halland och Småland och Blekinge är utvandringsbygder. Många provade lyckan, en del flydde dit, andra satte sitt sista hopp till det stora landet bortom havet. Några blev miljonärer, andra luffare, en del mötte grizzlybjörnar och andra den stora kärleken. Johanna som red från Chicago till Californien med sina två små pojkar i sadelväskorna 1860! Ragnar som lämnade sitt livs kärlek, men återförenades med sin Alma 40 år senare, Whiskey-Ben som hade nio liv, bondsonen som blev järnvägskung, Sven och Gustav från Sandbäck som blev affärsmän och farmare, Kjella-Kalla-Ville som tjyvåkte under Expresståget från Chicago till New York och många många fler.

 

Puka-Vikingarna, Stenåldersjakten & Skutskepparna

Utgrävningarna längs den nya sträckningen av väg E22: Mörrum-Pukavik-Norje-Sölvesborg visar på att här funnits folk i 12 000 år. Här ligger stenåldersjägarnas hyddor, de första jordbrukarnas åkrar, bronsålderns stenmonument, ristningar och sol-kultplatser och järnålderns och vikingatidens gårdar, smedjor och båthus!

Här hade man täta kontakter med kontinenten och reste Nordens äldsta mest spännande runstenar redan på 600-talet.

Hanöbukten och Listerlandet har alltid varit populärt – som ett ”Sydskandinaviens Manhattan”!

Vattennivån har stigit och sjunkit dramatiskt genom årtusenden. Här har man hittat stenålderskonst, Vikingaskepp, offerplatser och Freja-grottor. Upptäck de spännande platserna mitt ibland oss. Spåren efter folk som kommit och rest. Alver och Ellefolket på Alholmen och Elleholm, Galgabacken. Vi möter skutskepparnas berättelser från andra världskriget och i hamnen där segelskutorna en gång låg för ankar i Pukavik.

 

Snapphanarna i Gränsbygden

Om befolkningens kamp för sin självständighet i Skåneland: Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Eller konsten att klara 30 krig under 300 år!

Gerillakrig, överfall och våldsamma grymheter. Snapphanestriderna rasade i flera omgångar bl a längs Ryssbergets sluttningar (gränsen Skåne-Blekinge) och i Göinge (gränsen Skåne, Blekinge, Småland, Halland). Här slogs bönder från Skåneland som ibland fick stöd av danskarna, mot de svenska truppernas dödspatruller under 1500- och 1600-talen. Förföljelser, tortyr, bränder , svek och angiveri, våldtäkt , bakhåll, överfall, svält, lidande och övergrepp hörde till vardagen här i bygderna.

I den berömda ”Snapphane-eken” vid infarten till Sölvesborg hängdes 19 snapphanar på en dag julen 1677.

Möt Ola Björnsson på Lilla Holje gård, ”Hara-Räven”, ”Lille Mads”, Pus-Else, Göingehövdingen, fogden Blasius König och många fler.

Dragkampen mellan Danmark och Sverige började redan under Vikingatiden. Men Skånelands folk ville vara självständiga. 30 krig under några århundraden satte stopp för detta. Och till slut var det många som offrade allt och gick man ur huse i gränstrakterna mellan Blekinge, Skåne, Småland och Halland. Här i skogstrakter och mallanbygd – gränsbygden – fanns många stolta självägande bönder, som styrde över sina liv och sin jord, fjärran från adelsfamiljernas och slättgodsens förtryckta torpare och statare.

Det blev många år av gerillakrig. Böndernas motstånd mot svenska trupper och legosoldater för att bevara friheten i Skåneland – Skåne, Blekinge och Halland, var till slut förgäves. Många flydde bl a till Bornholm, många dog, många föll till föga för överheten. Men minnena lever ännu kvar och dem ska vi berätta om.

 

Kloka gubbar och gummor

folktro, läkekonst och magi

Örka-Hanna och Klok-Anna, Grava-Karnan, Pals-Inga, Mölle-Peren, Anders Hansson, Igla-Kittan m fl kloka fanns förr runt om i byarna i södra Sverige. De botade sjukdomar, hittade bortsprungna djur eller stulna saker. De kunde även spå framtiden. De talade tyst om sina förmågor. Vissa, särskilt makthavare, mumlade om svartkonst och häxeri. Men nästan alla respekterade dem och sökte deras hjälp. Det finns mycket som man inte kan förklara. Deras rötter finns att söka i bakåt i tiden när denna typ av talang och kunskap var livsviktig och uppskattad i samhället. Dessa gåvor och lärdomar gick i arv inom vissa släkter. Och deras verksamhet är besläktad med shamaner, samiska nåjder och synska, läke- och magikunniga personer som alltid funnits genom alla årtusenden. De är värda all respekt. Och deras ättlingar lever och verkar här mitt ibland oss; med akupunktur, massage, örter, homeopati, healing och mycket mer.

 

Skrymt & skrönor – Skrock & skräppe

Sägner och sagor, berättelser och minnen kring fornminnen och gamla viktiga och heliga platser. Här finns många bevarade vittnesmål om magiska platser och händelser.

De ”förtrollade trädgårdarna”, de ”bottenlösa sjöarna” som ruvar på hemliga skatter, himmelsbergen, grottornas ceremonier, bautastenarna som vänder sig om när det luktar nybakt bröd, de heliga hälso- och offerkällorna som gav bot och uppfyllde önskningar och många fler lokala platser, legender och minnen som går att knyta an till uråldriga sedvänjor och ritualer här i Norden och Europa och som har sina rötter i forntidens folkvandringar, från Indien, Persien och övriga världen!!!

Trollastenar och kvarnar, bäckar som rinner mot norr och rucke-stenar. som ”Rådarna”skogsrået /skogssnuvan och sjörået, näcken och bäckahästen, tomten, vättarna, alverna-älvorna ”elle-folket”, de osynliga ”huldu-folket”, ”di smau undar jårdi”, trollen, jättarna.

 

Poltavamannen spökar på Skrubbeboda gård

Hör den mystiska berättelsen om den unge trumslagarpojken Nils från gränsbygden Blekinge-Småland som värvade sig i kungens armé i början av 1700-talet. Han var en av få som överlevde det ödesdigra slaget vid Poltava i Ryssland 1709 då krigarkungen Karl XII efter ett snöpligt nederlag och flera tusen döda, tvingades att fly till Turkiet. Den unge Nils som hjälpte kungen att fly lyckades ta sig hem och fick en stor gård i förläningm Olofström. Hans släkt har bott i bygden sedan dess och det sägs att han går igen på Skrubbeboda gård. Han visar sig ibland för att se till att allt står rätt till. Hör de hårresande vittensmålen från gårdsfolk, gäster och medium som mött Poltavamannen.

 

Katarernas skatt och Tempelriddarnas hemlighet

Camargue och Pyrenéerna i södra Frankrike ruvar på många glömda budskap och historier.

Vi möter Katarerna och Tempelriddarna. Och vi förklarar vilken roll Maria Magdalena hade under den tidiga kristendomen. Följ med på en spännande resa i södra Frankrike?

Den gamla kullen Rennes Les Chateau med sin lilla kyrka, döljer på tusenåriga hemligheter från tusentals år tillbaka kelternas och visigoternas tid.

Katarerna flydde till de stora borgarna i Pyreneerna och på berget Mont Segur offrade de sig för att skydda det allra heligaste.

I Camargues träskområden möter man urmodergudinnan med rötter tusentals år bakåt i Indien, romernas mäktiga ”Svarta Sara”. Här rider hennes stolta beskyddare på sina vita hästar än idag. Och här och den vilda festen vid grottorna. I södra Frankrike lever ännu legenderna och berättelsen om hur Maria Magdalena och hennes närmaste kom i en båt för att sprida den första kristna kärleksbudskapet.

Vi försöker räta ut några frågetecken: Om ett budskap som inte fick spridas, om ett släktskap som inte fick finnas enligt kyrkan och om den gamle prästen Sauniére som hittade hemliga bevis inmurade i sin kyrka på Rennes-les -Chateau – och blev miljonär!

 

Mariakulten: Jungfru Maria och Maria Magdalena

Symboler för Moder Jords båda sidor – modern och passionen erotiken.

Under den tidiga kristendomen ersatte Maria-kulten de gamla gudinnorna. Både Moder Maria och Maria Magdalena.

I södra Frankrike i Provence berättas ännu legenden om hur Maria Magdalena kom i en båt över havet med sina närmaste på flykt från Palestina. Hon steg iland i Camargue. Där blandades kristendomens Maria-kult och den gamla naturtron med gudinnan Svarta Sara. Följ med oss på en upptäcktsresa till heliga Maria-platser, kyrkor, grottor och kullar.

Följ med till borgarna där Tempelriddare och Katarer käm

pade och till de gamla keltiska heliga platserna.

Möt den urgamla kvinnliga aspekten i kristendomen (judendomen och islam) som alltid varit viktig, men trängts undan i perioder.

Nu vallfärdar många i Maria Magdalenas spår i södra Frankrike.

Och även här i Sverige, inte minst i gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge, finns många Mariaplatser.

I Sölvesborg byggdes ett Maria-kloster intill kyrkan St Nicolai i mitten av 1400-talet.

Karmaliter-munkar, Tiggarmunkar, med sina rötter bland Tempelriddarna som blev munkar och bosatte sig i grottor i det heliga berget Carmel i Palestina som eremiter.

De ägnade sig åt kontemplation och meditation, kallade sig själva Maria-dyrkare eller ”Marianer”. (Athos grekisk-ortodoxa heliga munk-koloni i norra Grekland? Maria satte sin fot där och hon är den enda kvinna som får vistas där).

 

Magiska Baskien &

Häxorna i Zugarramurdi

Baskien är ett av Europas äldsta regioner och hetaste turistmål med Pyrenéerna och Biscayabukten. Matkulturen har belönats med dussintals Michelin-stjärnor!

Baskiens gåta: varifrån kom det baskiska folket med sitt urgamla språk som är helt unikt? Vad har de betytt genom världshistorien?

Dessa orädda äventyrare som har seglat över haven till många kontinenter.

Vi färdas genom det moderna Baskien till Biscayabuktens brusande striänder och upp i de vilda bergen bland smuggelvägar.

Vi gläntar på dörren till den baskiska historien, kulturen, mytologin, naturtron och folksjälen. Kvinnorna hade en stark ställning och husmor på gården ledde de religiösa ceremonierna. I byn Zugarramurdi utsattes de kloka läkekunniga kvinnorna för särskilt grymma förföljelser och häxjakter, men männen seglade hem och befriade dem. Mer än en gång har baskerna offrat livet för att bevara sin kultur och sitt språk.

 

Avalons dimmor, Stonehenge & Kung Arthur

med Riddarna kring runda bordet

Följ med till södra Englands magiska, mystiska och natursköna platser. Redan för 8000 år sedan var detta hjärtat av det forntida Doggerland som även omfattade Danmark och Skåneland, med sin högt utvecklade stenålderskultur och monument som Avebury och Stonehenge.

Legenderna om svärdet i stenen och jakten på den heliga graal. Avalons underjordiska féer och alver, de dimhöljda träskens gudinna, äppellundarna och de heliga hälsokällorna vid Chalice wells. Kung Arthurs borg Tintagel, trollkarlen Merlins grotta och riddarna kring runda bordet, Alvernas skogar, St Nectans Glen och den märkliga kullen The Tor mitt i Glastonbury, ett nutida centrum för andlighet, spirituella sällskap och magiska ceremonier.

 

Gudarnas häst – Heliga Hästar – Holy horses

i saga och mytologi

Hästen har en alldeles särskild plats i våra hjärtan och i vår kultur – Vi berättar varför.

Från det stora stoet, till himmelshästen Pegasus, Puke och Sleipnir.

Och vår egen Gamle Svarten.

Historien och mytologin är full av hästar. Bäckahästen, prinsen på den vite springaren, Hels häst och hästgudinnan Epona!

Hästen har i alla år kittlat människans fantasi och längtan. Hästen gjorde det möjligt för de första ryttarfolken att erövra stora delar av Asien och Europa. I många kulturer har hästen varit helig, en budbärare mellan människor och gudavärlden.

 

Om oss:

Stina Helmersson, journalist och författare.

Har studerat forntida historia, isländsk och fornnordisk historia och kultur. Talar isländska och har varit på Island ett 40-tal gånger! Har bl a skrivit boken om vikingarnas föregångare i Norden: “Herulerna- det bortglömda folket”(Epona förlag)(tillsammans med Uno Röndahl). Samt flera böcker om islandshästar, träning, avel, hästhälsa, naturmedicin och traditionella läkemetoder mm. Har gjort flera dokumentärfilmer för SVT bl a från Island och producerat radioprogram för SR om historia och kultur.

Tommy Wirén, musiker och biolog.

Har studerat gamla kulturer, samt fornnordisk historia, runor och shamanism. Har bl a skrivit boken “Markernas museum”.

_______________________________________________

Program: Från 1 timme- 3 timmar. Enligt önskemål.

Även guidade turer, temadagar, kurser och föreläsningsserier och studiecirklar.

Prisexempel: Föreläsning 45 min-1,5 timmar med bilder, powerpoint, och musik: 3 500 kr plus 6% moms och

reseersättning (18.50 kr per mil).

Kontakt: Stina Helmersson: 070-6020487

Mail: stina.helmersson@telia.com (stina NULL.helmersson null@null telia NULL.com)

Hemsida: www.stinahelmersson.se

Adress: Örlyckevägen 223-6, 294 93 Sölvesborg

Tommy Wirén: 073-4233711

Mail: tommywiren1@gmail.com (tommywiren1 null@null gmail NULL.com)

Några referenser: Föreningen Norden i Gävle och Hudiksvall, Kristianstads Teaterförening, Biblioteken i bl a Karlshamn, Olofström, Bromölla och Tollarp,

Ljungby församling, Jämshögs Folkhögskola, Nässelfrossan i Kyrkhult, Castellanerna i Karlshamn, Blekinge Fornminnesförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Föreläsningsföreningarna i Svedala, Örkened och Munka-Ljungby, Kyrkhult och Varberg. Boalts hembygdsförening,

Berättarkvällar på Saloon Longhorn i Örlycke/Sölvesborg sommaren 2017 m fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.