Föreläsningar

Föreläsningar

Berättarkvällar Storytellning Guidade turer

Historia – Kultur – Natur – Äventyr – Hälsa – Hästar

Stina Helmersson och Tommy Wirén berättar om förr och nu, historia; mytologi, kultur, traditioner, äventyr och spännande händelser från när och fjärran på ett levande färgstarkt sätt,

Program

Kloka gummor och gubbar – folktro, läkekonst och magi

Örka-Hanna och Klok-Anna, Grava-Karnan, Pals-Inga, Mölle-Peren, Anders Hansson, Igla-Kittan m fl kloka fanns förr runt om i byarna, i hela Sverige. De kunde stötta och hjälpa vid barnafödande, lindra och bota skador, sorger och sjukdomar. De hittade bortsprungna djur och stulna saker och kunde även peka ut den skyldige. De kunde spå framtiden och varna för faror. Men de sågs inte med blida ögon av överheten, prästerskapet, länsman och läkarna. De har sina rötter i en mångtusenårig tradition över hela världen. Människor med begåvningar utöver det vanliga. Och nu visar forskare att vi alla har ”exceptionella förmågor och upplevelser”.  Detta är något som utvecklats genom miljoner års evolution. Vissa är särskilt benägna att uppmärksamma, använda och träna sina förmågor som ibland kallas paranormala, mediala, klärvoajanta, andliga, intuitiva osv.

Herulerna – Vikingarnas föregångare

Efter TV-serien ”Vikings”- vilka var Ragnar Lodbrok & Co. ?

Den spännande upptakten till vikingatiden och sambandet Island-Skandinavien- Sydeuropa.

Det handlar om människor som utvandrade från södra Skandinavien när klimatet försämrades under århundradena före och efter år 0. De färdades över Östersjön och en del fortsatte via floderna ner genom Europa till Svarta havet. De mötte Goter och Hunner, Skyter m fl ryttarfolk österifrån. Herulerna var bara en av flera grupper som var med och anföll Romarrikets gränser och många tog även värvning i romerska armén. När Västrom fallit år 476 drog sig många med rötter i Skandinavien, norrut till de gamla hemtrakterna. Herulerna kom in via Hanöbukten, Sydkusten. Många fortsatte och spåren finns i bl a Västergötland, västkusten, Norge, Mälardalen, Uppland och Högom vid Sundsvall. Dessa beresta, språkkunniga och stridsvana släkter gav sig senare ut i Europa för att handla, plundra och skapa kolonier. Vikingarna! Och på 870-talet flyttade de första nybyggarna till Island.

(Boken: Herulerna-det bortglömda folket, Vikingarnas föregångare, av Stina Helmersson och Uno Röndahl, 2005, Epona förlag)

Pest och kolera

&

Magiska Magleholmar

Pest och kolera. Digerdöden och spanska sjukan var farsoter som drabbade mänskligheten förr.    

Nu upplever vi oro och tragedier i samband med Corona-viruset. Pandemier har kommit och gått i alla tider.

Förr var det vanligt att de smittade som dog begravdes på speciella platser, utanför de vanliga kyrkogårdarna.

Så var det under Digerdöden 1300-1600-talen och under pesten i början av 1700-talet, ja även under kolerans två vågor i början och mitten av 1800-talet.

Runt om i landet, framförallt i södra Sverige, längs kusterna, finns många ödekyrkogårdar, pest- och kolera kyrkogårdar.

Men flera av dem har en betydligt äldre historia som forntida grav- och kultplatser från sten-, brons-, järnålder och Vikingatid.

Kanske berodde det på smittorisken, kanske berodde det på att de som drabbats ansågs ”orena” på något sätt och därför inte fick begravas vid kyrkorna.

Man rodde ut med de döda i båtar och begravde dem på obebodda öar i Hanöbukten finns åtminstone två sådana öar: Hanö utanför Listerlandet och Magle holmar i Pukavik.

Var det kanske även något man var rädd för? Eller var det något man hoppades på skulle hända de som begravdes därute på öarna?

Amerikafararna – Over There & Här

Skada att Amer´ka ligga ska så långt ifrån!”

Om de stora utvandringarna från Sverige i modern tid, från fattigdom och förtryck för att få ett bättre liv.

Vi berättar främst om emigrationen mellan1860 och 1960, från södra Sverige, norra Skåne, västra Blekinge och södra Småland, kända utvandringsbygder. Tusentals reste till Amerika. Några blev miljonärer, andra luffare, en del mötte grizzlybjörnar och andra den stora kärleken. Möt några av dessa människoöden, de som reste, de som kom tillbaka och de som stannade kvar här i bygden i södra Sverige. Spännande öden, romantik, humor, allvar och äventyr.

Snapphanarna i Gränsbygden

Gerillakrig, överfall och våldsamma grymheter. Snapphanestriderna rasade i flera omgångar under 1500- och 1600-talen, bl a längs Ryssbergets sluttningar och längs kusten. Möt den mäktige Ola Björnsson från Lilla Holje, den listige ”Hara-Räven” och andra storbönder och Snapphanehövdingar. I den berömda ”Snapphane-eken” vid infarten till Sölvesborg hängdes 19 snapphanar på en dag julen 1677. 

Terror, tortyr, angiveri och övergrepp trasade sönder livet för folket i bygderna under drygt 300 år av krig. Skattefogdar, präster och jägmästare gick svenska truppernas ärenden. Gårdar beslagtogs, män mördades kvinnor och flickor våldtogs. Etnisk rensning, slaveri och utpressning var svenska kungamaktens metod för att skapa sitt nya rike med hamn- och örlogsstäderna Karlskrona och Karlshamn i fronten.

Även längs kusterna och i Blekinge skärgård verkade fiskare och bönder som frihetskämpande snapphanar.

Vi skildrar berättelser, sägner & dokumentation.

Skrymt & skrönor – Skrock & skräppe

I skymningen kurar vi ihop oss för att höra de spännande berättelserna om hur det naturliga och övernaturliga påverkat oss i alla tider. I våra bygder finns många sägner och sagor, berättelser och vittnesmål om märkliga platser och händelser. Här berättas om skogsrået och näcken, bäckahästen och Goe-nissen, ”Glo-son”, Puke, Oabedagubben och flera andra naturväsen, spökerier, förtrollade trädgårdar, himmelsberg, hemliga grottor och bottenlösa sjöar som ruvar på stora skatter och mycket mer. Vad betydde detta för folket förr och vad säger det oss idag?

Det flammande smycket

om Freja-kulten och Skeda Kyrka

Vid gravfältet och kultplatsen Store backe vid Jämjö, på Blekinges ostkust hittades på 1980-talet ett säreget smycke från folkvandringstid (500-800 e år 0). Ett ryggknappsspänne i brons med guld och granater, men söndrigt. Likadana dräktsmycken mellan 15 och 30 cm långa har hittats runt om i Norden och de knyts till Freja-kulten. De tunga dyrbara spännena var kraftfulla statussymboler som bars av släktens, samhällets kvinnliga religiösa ledare, prästinnan, en hyllning till gudinnan Freja, Moder jord, som rådde över liv och död.

Ortnamn och platser runt om i Sverige avslöjar gudinnornas heliga kraftfulla kultplatser, men många namn har fallit i glömska. Ett sådant är Skeda/Skade/Skida som fått ge namn åt Skedevi, Skövde, Skebro, Skede mosse och Skeda kyrka och många fler platser i Norden.

Vid Skedas kultplatser har man offrat till moder jord ofta i vattendrag, sjöar eller mossar, för  skörd, fred, krigslycka, hälsa, överlevnad, lycka och välstånd. Under svåra tider stora offergåvor, även guld och människor.

Kapplöpningar och ryttarspel är knutna till hedrandet kulten av Skeda. Vinnaren på den bästa hästen och hans gård, skulle belönas med Frejas/Skedas gunst.

Gudinnor i Norden

Runt om i världen finns spåren av en tidigare väl utbredd, gammal och långvarig gudinne-kult.

Moder jord, den heliga feminina aspekten och den kvinnliga halvan av det gudomliga samspelet som manifesteras i naturens lagar.

Det feminina och maskulina som skapar balansen i tillvaron, i kosmos, i en ständig spiralrörelse.

Många kända gudinnor i Indien, Mellanöstern, Egypten, Grekland och Romarriket lyfts fram.

Men även här i Norden är gudinnetraditionen stark. De nordiska gudinnorna är besläktade med alla de andra, men har också egna särdrag som visas i den fornnordiska mytologin, historien och traditionen.

Urkraften och skapelsens kaosmakter med kon Audhumbla och den närande mjölkvägen-Vintergatan.

Frejas många ansikten,

Liv och död med hästdiser, valkyrior och gudinnan Hel. Möt solens, kreativitetens, krigens, visdomens, fruktbarhetens, läkekonstens och kärlekens gudinnor.

Forntidens starka kvinnor

Kvinnor kunde ha mycket frihet, hög status och makt i det fornnordiska samhället. Möt forntida kvinnliga entreprenörer. Vikingatidens myndiga  husfruar, affärskvinnor, kvinnliga krigare – sköldmör, företagare och kompetenta ledare på de stora gårdarna. Völvor och Gy∂jor hade högsta status. De var kvinnliga magiker, spåkunniga, prästinnor som ledde de religiösa ceremonierna, var kungliga rådgivare och läkekunniga botekvinnor. Kvinnorna var historie- och kulturbärare. Kvinnornas position berodde bl a på respekten för Moder jord och hennes många gudinnor.

Häxprocesserna!

Möt kvinnorna som under 1500- och 1600-talet förföljdes, anklagades, torterades, dömdes och avrättades genom halshuggning och bränning. I Europa, här i Sverige. På lösa grunder och efter fantasifulla vittnesmål fastslogs deras farliga magiska kunskaper och/eller samröre med ”djävulen”. Läkekunniga kloka gummor och barnmorskor, ensamstående mödrar, föräldralösa, fattiga ”löskehoror”, präktiga bondmoror, prästfurar och vackra unga flickor som lockade männen med sin skönhet. Alla var de misstänkta. Kyrkan och Kungamakten stod bakom.

Varför tilläts detta ske?

Den värsta massakern i Sverige

Möt kvinnorna som under 1600-talet förföljdes, anklagades, torterades, dömdes och avrättades genom halshuggning och bränning, i Europa och här i Sverige.

Följ med till Torsåker och Härnösand där 70 kvinnor (och några män) brändes på Bålsberget efter vansinniga vittnesmål och grundlösa anklagelser av mutade ”visgossar”.

Elisabett Målarens och hennes syster Britta torterades och brändes först i Härnösand 1674. Elisabetts båda söner var präster. Den ene, Christoffer Horneaus höll i massakern av kvinnor i Torsåker året efter.

Vi har träffat nutida ättlingar till både Elisabett och prästen Horneaus;en är arkeolog i Lund och har undersökt händelserna.

På lösa grunder och efter fantasifulla vittnesmål fastslogs deras samröre med ”djävulen”. Läkekunniga kloka gummor och barnmorskor, ensamstående mödrar, ”löskehoror”, präktiga bondmoror, prästfurar och flickor som lockade männen med sin skönhet. Kyrkan och Kungamakten stod bakom. I Europa pågick förföljelserna  från 1400-talet till slutet av 1600-talet med flera tusen dödsoffer.

De anklagades för trolldom i Blekinge och Skåneland  Visserligen hade folket i Skåneland fullt upp med de många krigen mellan Sverige och Danmark, men även i södra Sverige rasade trolldomsanklagelserna mot kvinnor.

  Varför anklagades kvinnor (och vissa män) för trolldomsbrott? Vilka var de? Hur gick det till och vad hände?

I början av 1620-talet åtalades Signe Mickelsdotter, från Mörrum i Sölvesborg, för häxeri och satt fängslad i två månader innan hon dömdes och brändes på bål. Hon var inte ensam om att anklagas, fängslas och fördrivas, men de flesta avrättades inte.

En berättelse med många tragiska och tänkvärda livsöden i en tid av av magiskt tänkande, förtryck och rädsla.

Island:

Vikingar, vulkaner, sagor och hästar

Eld och is, vulkaner och varma källor, jöklar och vilda vattenfall. På Island kan vi hitta vår egen nordiska historia. Här bevarades det fornnordiska språket och våra gamla traditioner. Det moderna Island är ett av världens mest populära resmål idag och landets invånare står med en fot i Vikingatiden och en i cyberspace. Men hur man än gör – på Island styr naturens krafter tydligare än på många andra ställen. Och här tror både företagsledare och regeringsledamöter på naturväsen och märkliga energier.

Islänningarna är konstnärliga, kreativa, hantverkskunniga, uthålliga, banbrytande, orädda, otåliga, galna och stolta entreprenörer.

Orkneyöarna mäktigt stenåldersrike

och vikingaimperium

– mellan Skottland och Skandinavien

En högtstående kultur redan på stenåldern för 6000 år sedan. På Orkneyöarna utanför Skottlands kust, reser sig de väldiga stenmonumenten. Här har man grävt fram enorma tempel, gravtunnlar och magiska kulthus som berättar om märkliga makabra ritualer.

En mytomspunnen välmående högkultur med stora fester och kontakter över haven. Fantastiska gravhögar och tempel – Maes Hove och kryptor under jord – Mines Hove, enorma stenmonument – Stones of Stenness och Ring of Brodgar och underjordiska byn – Scara Bray. Vikingarna byggde hamnar och storgårdar och här talas fortfarande en nordisk-engelsk dialekt.

En spännande arkeologisk historisk reseberättelse, med hjälp av arkeologen Caz Marmwell. En unik kultur med starka band till Skandinavien, sedan stenåldern men även från Vikingatiden. Än idag talas en fornnordisk-engelsk dialekt, här finns ett nordiskt centrum, nordisk kultur, nordiska folksånger och gemensamma traditioner.

Irlands historia – kelter och vikingar

Möt de guldälskande kungarna som gifte sig med Moder jord på högplatån Tara. De flygande féerna, de underjordiska alverna, fruktbarhets gudinnan Shee-la-na gig, hjälten  Cu´Chulainn, samt Brigida och Ceridwen i den keltiska mytologin. Druiderna-medicinmänen, kvinnliga kultledare, magiker och  naturtrons ”The Green man”. Munkar införde skrivkonsten på 600-talet och sedan kom Vikingarna som bl a byggde flera hamnar och staden Dublin.

Vid floden Boyne reser sig den väldiga högen New Grange som lockar tusentals besökare varje år. Den är bara ett av de mäktiga stenåldersmonumenten på Irland. Flera över 8000 år gamla.

På Irland den gröna ön bevarades den gamla europeiska, keltiska kulturen och språket efter att det hade tryckts ner i övriga Europa av Romarriket. Folk från olika håll har kommit till Irland sedan forntiden och präglat historien och kulturen. Irland var en blomstrande kultur. Men senare tiders fattigdom och förtryck gjorde livet hårt för många.  Ogifta mödrar stängdes in och fick tvångsarbeta, och deras ”oäkta” barn adopterades bort. Detta stoppades inte förrän på 1990-talet!

Den kände arkeologen/historikern Michael Gibbons och hans syster Mary Gibbons, samt svenskättade Connemara-boende Ann Henning på Donreagan house  vägledar på Irland.

Vikingarna i Normandie – ”Nordmännens land”

Vikingar från södra Skandinavien spred skräck längs Atlantkusten och färdades upp i Frankernas land längs floden Seine mot Paris.

Efter våldsamma vikingaöverfall och plundring under 800-talet, kom franske kung Karl överens med vikingarna. Här skapade Gånge-Rolf och hans folk  “Nordmännens land”  Normandie. Det nordiska inslaget präglade kustområdet.

Slaget vid Hastings 1066 vanns av Vilhelm Erövraren, en ättling till Gånge-Rolf. Normanderna, blev en maktfaktor i hela Europa.

Följ med i vikingarnas spår till Normandie på franska västkusten. Vi besöker bl a den nutida vikingabyn vid floden Orne utanför staden Caen.

Tempelriddarna och Katarernas skatt

Mariakulten: Jungfru Maria och Maria Magdalena

Maria Magdalena var en symbol för den kvinnliga aspekten i tidig kristendom. Tillsammans med jungfrumoder Maria. Men så utpekades Maria Magdalena som sköka och synderska. Och kampen blev hård och blodig om den ”rätta” tron. Katarerna som hyllade båda ”Mariorna” och en naturnära kristendom förföljdes.

Provence: I Maria Magdalenas spår

I södra Frankrike var den keltiska/galliska kulturen stark och den höll sig kvar i träskmarkerna i Camargue och Pyrenéernas bergstrakter.

I Provence berättas ännu legenden om hur Maria Magdalena kom i en båt över havet på flykt från Palestina. Hon steg iland i Camargue och mötte den gamla gudinnan Svarta Sara. Så uppstod en blandad kulturtradition som lever än trots förföljelser. Följ med till heliga Maria-platser, Maria-kyrkor, Svarta Saras processioner, till heliga grottor och kullar. Här har den kvinnliga aspekten av kristendomen alltid varit viktig. Nu vallfärdar många till södra Frankrike för att besöka Maria-platserna. Även här i Norden finns det flera gamla Maria-platser.

Katarer

I Sydfrankrike lever ännu historien den ”rätta” tolkningen av kristendomen. I de gamla katarområdena (Kättarna) kring Languedoc och Pyrenéerna, bland slott, borgar och hemliga sällskap pågår jakten på den gömda katarskatten. Katarernas strävan efter självständighet ledde till förföljelser och massakrer. Många försvann i inkvisationens tortyrkammare. Följ med till katarernas sista fäste klippborgen i Montsegur.

Tempelriddare

De red till Jerusalem för att – ja varför? Vilka var de och vad gjorde de? Vems ärenden gick de?

Var Tempelriddarna från franska furstesläkter ättlingar av Davids hus och kung Salomo?

Byn där tiden står stilla

Välkomna till den mystiska byn Rennes les Chateau högt uppe på kullen där klockorna stannar och datorer och kameror slutar fungera. Här berättas om många oförklarliga händelser tusentals år bakåt och fram till idag.

Hit kom kelter, Visigoter och Romare. Och här menar många att Katarerna gömt sin skatt.

Och långt fram under 1900-talet vakade den mystiske prästen Sauniere över den mycket speciella Maria Magdalena kyrkan på kullen, med sin mörka djävulsstaty och ljusklädda väna jungfrur. Han hade kommit några hemligheter på spåren, några dokument som andra försökt gömma. Rik blev han också på grund av märkliga omständigheter, vad hade han för hållhake på katolska kyrkans makthavare?

Baskien & Häxorna i Zugarramurdi

Europas hetaste resmål har en dramatisk och unik historia.    Baskien lockar med härliga stränder, gourmetmat och härlig natur. Men Baskien ruvar på många spännande händelser. Med sin gamla kultur och sitt språk, på gränsen mellan Frankrike och    Spanien, har området lockat människor i alla tider. Här var det kvinnor som styrde och var familjernas överhuvuden. Här fanns djärva sjömän, krigare och listiga smugglare. Hit kom vikingarna från Skandinavien och lärde folket i Biscayabukten bygga bättre båtar. Sedan seglade Baskerna till Island och fiskade och fångade val.

Den gamla naturtron levde länge här och krockade med kyrka och myndigheter. I byn Zugarramurdi finns grottorna där kvinnorna höll sina uråldriga ceremonier till Moder Jord. Och här pågick under 1600-talet en djävulsk häxprocess när halva befolkningen skulle brännas, men som stoppades i sista stund.

Den magiska eken

Eken är ett mytomspunnet träd som spelar en alldeles speciell roll i historien, både här och i många andra kulturer. Under eken samlades man redan för flera tusen år sedan för rådslag och ting. I ekens grenverk skar Druiderna av den magiska misteln med gyllene skäror. Eken var det heliga Världsträdet, ett mytomspunnet träd både i keltisk, germansk och fornnordisk mytologi. Förr kunde man gå till eken och be om råd och hjälp. Eken är Blekinges landskapsträd och i södra Sverige finns många kända ekar som användes vid ritualer och sammankomster långt tillbaka. Gamla offerekar och heliga eklundar som på grund av sitt hedniska förflutna straffades och höggs ner för att folk inte längre skulle uppsöka de heliga träden. Andra ekar blev  galgekar  avrättningsplatser.

Senare blev eken Kronans egendom och skulle användas till krigsskepp och ingen bonde fick hugga ner en ek som stod på ägorna. Det straffades hårt.

Avalons dimmor, Stonehenge

Kung Arthur & Riddarna kring runda bordet

Södra England var för 8000 år sedan hjärtat av det forntida Doggerland, som även omfattade Danmark, Norge och Skåneland.

Här finns väldiga stenkomument, som Avebury och Stonehenge som alla har en spännande hiistoria. I Avalon – äppla-lunden – vid Glastonbury Tor i träskmarkernas dimmor frodas magin enligt den keltiska mytologin.

I Cornwall finns legenderna om Kung Arthur och svärdet i stenen, den höga klippan med borgen Tintagel, trollkarlen Merlins grotta och jakten på den heliga graal.

I Glastonbury lever idag människor från hela världen med ett 60-tal olika trosinriktningar. Ett andligt spirituellt centrum som sägs bero på de starka energierna i området.

Tor Webster, mångårig guide i området tar med oss på en rudtur!

Årstidernas högtider

Våren väcker vår livskraft

Midsommar-kärlek och fruktbarhet

Höstens skördefester och alva-blot

Midvinterns julbockar och lussebrudar

Bakgrunden till våra högtider – Hur vi firar- kan sökas långt tillbaka.

Sedan flera tusen år har man firat årstiderna med ceremonier och ritualer. Fruktbarhet, årsväxt och överlevnad har varit i fokus.

De viktigaste höjdpunkterna var vid de fyra stora solstånden och med mindre kultfester däremellan.

Numera firar vi mest kring jul och midsommar. Men förr var vårens och höstens blot, fester och ritualer allra viktigast under året.    Allt kretsar kring solen. Förutsättningen för livet på jorden. Traditionerna, maten, sångerna och sederna i vårt gamla bondesamhälle är minst 5000 år gamla.

(OBS! Två olika föreläsningar; Vår-sommar och Höst-vinter. eller en föreläsning som belyser hela årets högtider)

Runornas budskap & hemligheter

Runorna var från början magiska tecken som både kunde skydda och förstöra. På flera ställen i Norden, bl a i Skåne har man hittat de tidigaste runristningarna från 200-talet. Några av norra Europas mest spännande runstenar ristades under 600-talet på kultplatser och gravfält längs Hanöbukten/Blekingekusten. Dessa runor är galdrar, skyddsformler, och hotfulla besvärjelser.

Runorna var en del av nordisk shamanism, men så småningom blev de bärare av    meddelanden,    status- och maktmarkörer. De användes under Vikingatiden för att få kunskap om framtiden och för rådgivning.

Runorna användes länge på landsbygden, ända fram under 1800-1900-talen, både som skriftspråk och bomärken och kanske för att få god skörd och livskraft.

Runtydaren Johanna Har∂adóttir på Island, är Go∂i på Akranesi och lärde sig tyda och tolka runor redan som barn.

Den svenske runkännaren Jörgen I Eriksson, Uppland har studerat runkonsten och den forna shamanismens likheter hos kulturer i flera delar av världen.

Upptäck runornas spännande mystiska värld och prova på rundragning och runtydning!

Hästen

i historien & mytologin

Ryttarfolken som förändrade Sverige och världen!

För 4500 år sedan kom Yamnaya-folket ridande till nordvästra Europa och tog sig över till Skandinavien.

Senare drog Hunner och Mongoler in i Europa. Ryttarfolken från stäpperna i öster kom galopperande med vår Indoeuropeiska kultur.

Vid ryska floden Volga tämjde man hästar redan för 6000 år sedan och red ut för att erövra Europa, Asien och Mellanöstern.

Möt ryttarna som kom hit ”stridsyxe/båtyxe-folket”. Spåren efter deras gravar och kultur finns överallt. Hästkulten och heliga hästar finns i vår gemensamma mytologi och kulturtradition.

Hästen vad en budbärare mellan gudavärlden och denna världen, ett naturväsen. Från Det stora stoet hästgudinnan Epona, germaners och kelters heliga vita hästar, gudinnan Hels dödshäst och Odens åttafotade himlahäst Sleipnir, Puke och Bäckahästen. Hövdingar och drottningar begravdes med sina hästar, men i kristen tid blev ”Gamle Svarten” plötsligt tabu och oren.

Längs Östersjöns stränder och kustvägen blomstrade

Nordens forntida ”Manhattan”

Arkeologiska utgrävningar sprider nytt ljus över vår tidigaste historia i södra Skandinavien. Utgrävningar inför vägbygget av nya E22:an, visar att här fanns jägare och fiskare redan för 12.000 år sedan. Längs Hanöbukten och sträckan Mörrum-Sölvesborg finns flera grav- och kultplatser med spår från sten- brons- järn-ålder, Vikingatid och Medeltid. Här finns spår efter det liv folk levat här i många generationer, redskap, matrester, tro och ritualer, runstenar samt rester av vikingaskepp som en gång seglade över Östersjön.

Bygdens ortnamn berättar – om sägner, fädernegårdar & g(l)ömda hemligheter

Har du tänkt på vad ortnamnen betyder?

Det finns många sägner om märkliga händelser på många platser. Varför heter de som de heter?

Vad hände vid Brönagården, Hålabäck, Halleborg, Mariehäll, Valje, Hoby, Vilshult, Hällevik, Högtofta, Agerum, Sölve, Karamåla, Holje, Ysane och Alleborg osv. Många platser ruvar på glömda hemligheter. Mycket kunskap försvann i takt med industrialiseringen och flytten från landsbygden.

På liv och död

Galgabackar, forntida kult & festplatser

Bollman & Bengta från Farabol var de sista dödsdöma som avrättades i Blekinge. Efter två mord halshöggs de på Galgabacken i Pukavik 1854. Redan för 5000 år sedan begravde bronsåldersfolket sina döda just här.

En annan känd avrättningsplats var Pettsabacken, vid gården Petersborg, mellan Norje och Ysane. Den avvecklades 1740. Norje Tingshus och Gästgivargården bredvid, var centralplatser i Listers härad fram under 1900-talet. Vid pålen utanför Tingshuset kedjades och piskades tjuvarna blodiga. Men en av nämndemännen visade sig också vara en riktig ”maffia-ledare” för en stor tjuvliga som opererade över hela Blekinge.

Under 1960-talet blev Galgabacken en festplats med dans och kända artister.

Här dansar man på de dödas ben” löd rubriken i Kvällsposten!

Snoddas drog 2200 personer en tisdagskväll. Thory Bernhards sjöng Vildandens sång, fakiren Åke Dahlström fick blödande föras med ambulans till lasarettet. Här uppträdde Lill-Babs och Tore Skogman, The Lollipos, Owe Thörnqvist, Jerry Williams, Göingeflickorna, Larry Finnegan och Anita Lindblom m fl. Under 1970-talet somnade verksamheten in men fortsatte senare några km söderut i Norje på 2000-talet, med världsberömda festivalen Sweden Rock som drar 35 000 besökare.

Stenen sjunger

Stenhuggare, gatsten och”det svarta guldet”

Om Sveriges första och största stenhuggerier av gatsten fanns längs Blekingekusten. Sveriges dyraste sten ”svart granit” (svart diabas) skapade ”stenfeber” från 1800-talets slut i skogsbygden vid Skåne- och Smålandsgränsen norr om Olofström. Stenhuggeriet krävde tusentals arbetare som lockades från hela Sverige och det blev full fart i byarna, med fackföreningar, dansbanor, folkbildning och kultur och musik. Stenbrytningen förändrade hela samhället. Den moderna tiden hade kommit för att stanna och bondesamhällets regler förändrades.

Trumslagarpojken som räddade kungen

Under slaget vid Poltava i Ryssland 1709 led Karl XII:s armé  ett förödande nederlag och många tusen svenska soldater dog.

Trumslagarpojken Nils från södra Småland var en av de få som överlevde och som enligt historien hjälpte kungen att ridande fly till Turkiet.

I bygden lever ännu minnena och historierna om Nils som efter fångenskap i Ryssland återvände hem och fick en stor gård i norra Blekinge av kungen som tack.

Hans släkt blev storbönder och framstående företagare och gav även upphov till berättelsen om:

Poltavamannen” och spökerierna vid Skrubbeboda gård!

Poltavamannen och spökerierna i Skrubbeboda

Trumslagaren Nils från gränsbygden Småland-Blekinge och officer Otto Stackelberg från Sörmland, var några av de få som överlevde det svenska nederlaget i Poltava 1709.

Nils blev bonde gården Karamåla och på Skrubbeboda,mellan Olofström och Svängsta. Här finns en spännande historia med bautastenar och gravar 1500-3500 år gamla och anor från1500-1600-talens Snapphanekrig.

Nils liv gav upphov till de märkliga historierna om    ”Poltava-mannen”,en reslig vänlig man som sägs spöka på Skrubbeboda. Han håller ett vakande öga över sysslorna och folket på gården.

Rosa Andersson och hennes familj som bodde här under 1970-80-talen och många fler har vittnat om märkliga upplevelser, spökerier, på gårdarna.

Nils släkt har sedan levt i bygden under alla år fram till våra dagar. Det sägs att den kände berättarprofilen Ivar i Ulvaboda är en ättling.

Även officeren och greven Otto Stackelberg återvände efter slaget vid Poltava till familjegodset i Sörmland. Släkten lever här än idag och en av Ottos ättlingar är fotograf Ewa Stackelberg, Stockholm, grevinna från godset Ucklum vid Gamleby i östra Småland. Hon har besökt både Karamåla och Skrubbeboda och varit i Poltava i Ukraina och fotograferat. Hon inbjöds till Poltava för att hålla tal å släktens vägnar.

OBS! Ewa Stackelberg kan medverka under föreläsningen!

Tema: Hälsa och Friskvård

Hälsovinsten

Sjukvården är i kris. Halva befolkningen lider av olika vanliga folksjukdomar och kroniska hälsoproblem. Stress, psykisk ohälsa, övervikt, värk, oro, astma, allergier, diabetes typ 2, högt blodtryck, sömnproblem, listan kan göras lång.

Och det är inte alltid den vanliga vården kan hjälpa. Många får en massa mediciner men mår ändå inte bra.

    I Norge har man sedan flera år tillbaka öppnat upp för nytänkande och skapat ett lyckat samarbete mellan sjukvårdens skolmedicin och alternativa/komplementära metoder, som massage, kiropraktik, örtmedicin, akupunktur, homeopatimedicin, olika former av terapier, träning, kosttillskott, coachning, samtal, andlighet och kreativa aktiviteter.

Man använder det bästa från två världar. Det kallas Integrativ medicin och är vägen till framtidens hälsa med helhetssyn på att kropp och själ faktiskt hänger ihop. Patienterna är nöjda, samhället sparar pengar, sjukvårdens resurser används där de behövs bäst vid akuta och allvarliga tillstånd.

Men vad gör vi i Sverige?

(Stina Helmersson har skrivit reportageboken ”Hälsovinsten”.)

Guidade turer

Mörrum – Pukavik

Ryssberget:

Samling vid Gudahagen i Näsum:

Skea Körke vid Marieholm, Gränum

Valhalla ättestupa    vid sjön Orlunden

Brants Kulle vid Torsabjörke    (Högtofta-Kulla by):

Kyrkoön i Gammalstorp:

Ekespjället i Mörrum

Pukavik-Elleholm-Alholmen (Magleholmar)

Föreläsningar om Hästar och ridning!

Hästlivet på Island  

Avelsgårdar, träningsstall, modernt hästliv med gamla rötter. Möt hästbönder, tränare, tävlingsproffs och följ med på fantastiska ridturer och ridupplevelser i fjäll och dalar. – Island är hästarnas ö. Här finns ett ryttarfolk och en traditionell hästkultur med gamla anor. Samtidigt har hästen blivit en av det moderna Islands främsta statussymboler.

    

Den klassiska ridkonsten

Det magiska tygeltaget

Från den sydeuropeiska ryttarkulturen berättar vi om ”Det magiska tygeltaget”

– Balans, lätthet, smidighet, gångarter, kraft och samling! Om hur man får hästen att samla sig och bära sig. Om den klassiska ridkonsten från södra Europa. Lär av mästaren i ridning vid Franska Ridskolan i Saumur, Patrice d´Esperay. Hjälp    din häst att blomma och utvecklas, använda sin förmåga och kapacitet och samtidigt vara nöjd positiv i ridningen.

Hästarna i Camargue & Connemara

En annorlunda ridupplevelse. Följ med på en ridupplevelse bland vita hästar, svarta tjurar och rosa flamingos längs stränderna i Camargue i södra Frankrike.

På Irlands karga västkust kan man möta halvvilda flockar av den irländska keltiska Connemara-ponnyn. Här kan man rida på turer i bergen och längs de klippiga stränderna och Ann Henning från Sverige som bott här i 30 år berättar om hur man gjort för att rädda rasen.

Hästhälsa med helhetssyn    

Presentation av Boken Hästhälsa med helhetssyn (Epona förlag 1999, Red.Stina Helmersson), samt ett 100-tal artiklar, intervjuer med samlade kunskaper och erfarenheter från ett 20-tal experter: veterinärer, terapeuter, foderrådgivare, hovslagare, tränare, instruktörer och många andra.

Om oss:

Stina Helmersson, journalist, författare, med teman som historia, hälsa, personlig utveckling samt hästar, Island och forntida historia. Har skrivit 11 böcker bl a  “Herulerna- det bortglömda folket” om Vikingarnas föregångare. Samt flera böcker om hälsa och Island – islandshästar, träning, avel, hästhälsa mm. Reser regelbundet till Island. Har gjort dokumentärfilmer och reportage för SVT, samt en programserie om Sydsveriges histtoria för SR, samt reportageserier om lokala intressant, vanliga och ovanliga personer i SR Blekinge. singer -songwriter.

Tommy Wirén, musiker, biolog, naturkraftsfilosof, studerar historia, gamla kulturer, runor och nordisk shamanism och intresserar sig för kvantfysik. Han har bl a skrivit boken “Markernas museum”om vårt gamla kulturlandskap. Har spelat i olika grupper: rock, blues, bluegrass, visor, dansband,

Kontakt:Stina Helmersson: 070-6020487

Mail:     stina.helmersson@telia.com (stina NULL.helmersson null@null telia NULL.com)

Hemsida:     www.stinahelmersson.se

Adress: Örlyckevägen 223-6, 294 93 Sölvesborg

Tommy Wirén: 073-4233711

Mail:     tommywiren1@gmail.com (tommywiren1 null@null gmail NULL.com)

Referenser:    Föreningen Norden i Gävle och Hudiksvall, Kristianstads Teaterförening, Biblioteken i bl a Karlshamn-Lokstallarna, Olofström, Bromölla, Tollarp, Ljungby församling, Jämshögs Folkhögskola, Nässelfrossan,Föreläsnings- hembygds- kultur- pensionärsföreningar i Kyrkhult, Lönsboda, Varberg, Svedala, Höganäs, Helsingborg, Åhus, Boalt, Studieförbunden Vuxenskolan och ABF i Blekinge, Castellanerna i Karlshamn, Blekinge Fornminnesförening, Islandshästföreningar; Austur, Gotland, Ófeigur, Kristianstad, Geysir, Kalmar och Vestur/Gauti, Göteborg. M fl.