Föreläsningar

 

 

Föreläsningar:

Historia – Kultur – Natur

Hästar

Hälsa

 

Vi berättar om forntidens historia på ett levande färgstarkt sätt, om Heruler, Vikingar, Völvor och Galdramän. Vi skildrar livet såväl här i våra bygder som i övriga Norden och Europa. Med dess urgamla tro och läkedomskonst, högtider, ceremonier, ritualer, sagor, sägner, folkvisor och seder.

Maria-kult, Kelter, Katarer och Tempelriddare i södra Frankrike.

 

Stina berättar om:         http://www.stinahelmersson.se/om-oss/

 

Hästlivet på Island, ridning och avel

Resor till Normandie, Orkney, Irland och Island

Hälsa – samarbete mellan alternativ medicin och skolmedicin

 

Tommy berättar om:          våren 2015 071

Solens kraft- Livets källa, från solkult till fotosyntes

Natur och kultur

 

Bilder (powerpoint), Sång och musik

Program: Från 45 min upp till 2 tim. Enligt önskemål.

Även temadagar, kurser och föreläsningsserier: 2-5 föreläsningar.

och

 

Guidade Natur och KULTurer

(se längre ner på sidan)

 

 

Föreläsningar:

 

Herulerna från Hanöbukten

Herulerna – ett mytomspunnet folk från Skandinavien som levde bland goter, hunner och romare. De var vikingarnas föregångare och tillbaka i Norden reste de mäktiga runstenar och gravmonument, bl a längs Hanöbukten . Dessa släkter var skickliga sjöfarare och ryttare och påverkade hela Europa. De skapade småriken och kolonier från Medelhavet, via Brittiska öarna till Holmgård i Ryssland. Flera fann så småningom en fristat på Island.

Stina Helmersson och Uno Röndahl har skrivit boken, ”Herulerna-det bortglömda folket”,(Epona förlag 2005).

 

 

 

Våra Heliga Högtider

Bejaka vårens livskraft. Höstens skördefester och julfirande.

Årstidernas ceremonier och varför vi firar som vi gör!

Solens gång styr våra stora högtider sedan stenåldern: Jul, disating, vårfest, valborg, påsk, midsommar, skördefest, alvablot och Allhelgona firades här redan för 5500 år sedan!

Och många traditioner, sånger, danser och maträtter finns kvar än idag när vi firar.

Det handlar om liv och död. Frukbarhet och livskraft.

Här får förklaras varför vi gör som vi gör med gran, tända ljus, lussekatter, valborgsbål, majstång, ringdanser, små grodor, skinka, ägg och sill mm.

 

 

Kvinnorna i historien

gudinnor och starka kvinnor

Hedrade husfruar, völvor och prästinnor, företagare och entreprenörer. Kvinnorna under forntiden hade makt och kunnande. De hade hög status för de var de mäktiga gudinnornas företrädare på jorden. Precis som männen var gudarnas företrädare.

Kvinnor var kulturbärare och vissa var strategiska rådgivare till hövdingar och kungar tack vare sin intuition, sina mediala, synska och magiska förmågor.

I Norden levde respekten för gudinnorna och den kvinnliga kraften kvar allra längst jämfört med många länder. Även den demokratiska tanken från de gamla Bondetingen fanns kvar här.

Och det märks än idag.

 

 

Kloka gubbar och gummor

folktro, läkekonst och magi

Mölle-Peren, Karna, Anders Hansson, Ila-Kittan m fl kloka fanns runt om i byarna förr. De botade sjukdomar, hittade bortsprungna djur eller stulna saker och kunde även spå framtiden. De talade tyst om sina förmågor. De hotades med tal om svartkonst och häxeri. Men många sökte deras hjälp. Deras andliga gåvor och praktiska lärdomar gick i arv. Deras verksamhet är besläktad med shamaner, medicinkvinnor, samiska nåjder och synska, läke- och magikunniga personer som alltid funnits genom alla årtusenden. Och deras ättlingar lever och verkar här mitt ibland oss; med akupunktur, massage, örter, homeopati, healing och mycket mer.

 

Runor och magi

De magiska tecknens betydelse och ordets makt. Vilka ristade, tolkade och spådde? Runorna var en del av nordisk shamanism med sina kraftord, välsignelser och besvärjelser.

Runorna var en gåva från gudinnorna och gudarna. Idunn och Freja, Oden och hans följeslagare. De rymde underjordens hemliga visdom, bar på budskap från det fördolda, det undermedvetna. Vid speciella tillfällen drog man runor för att få svar på sina frågor. Även idag finns det personer som tyder runornas budskap och använder deras energier. Som använder runorna vid rådgivning och tolkning inför livets många uppgifter. Vi berättar bl a om runtydaren Johanna Har∂adóttir på Island som arbetat med runor sedan hon var barn.

 

 

Gudarnas häst – Hästen i mytologin

Hästarna sågs som gudomliga eller som budbärare mellan människorna och den andra världen, gudavärlden. Hästarna var heliga i ritualer och ceremonier i Europa och Asien. Pegasus den bevingade hästen, häst-tvilling-gudar Castor och Pollux, hästgudinnan Epona och Odens åttafotade Sleipnir. Hästarna drog solen över himlavalvet och galopperade oförskräckt ner i underjordens rike.

Minnen om hingstkamper, hästoffer och kapplöpningar till fruktbarhetsgudinnans ära levde kvar långt in på 1800-talet. Länge körde man ikapp hem från kyrkan efter Julottan, eller ”Red Staffansritt” för lycka och god skörd.

 

 

 

Orkneyöarna forntidens mäktiga rike

En arkeologisk upptäcktsfärd på denna övärld som befolkades av bl a skandinaver redan på stenåldern som bryggde öl redan för 5500 år sedan. En mytomspunnen välmående högkultur med stora fester och kontakter över haven. Fantastiska gravhögar och tempel – Maes Hove och kryptor under jord – Mines Hove, enorma stenmonument – Stones of Stenness och Ring of Brodgar och underjordiska samhällen – Scara Bray. Vikingarna byggde hamnar och storgårdar och här talas fortfarande en nordisk-engelsk dialekt. Med guiden och arkeologen Caz Marmwell.

 

Normandie – Nordmännens land

Följ med i vikingarnas spår i Normandie, Frankrike. Vikingar från Skåneland och Danmark rövade och slogs, handlade och rådslog längs de franska floderna. Och till slut slog de sig ner här. Den berömde Gånge-Rolf med släktrötter från Hanöbukten skapade riket Normandie. Här byggdes byn Yvetot med anknytning till skånska Ivetofta! Rolfs ättling Vilhelm Erövraren tog senare makten över södra England vid slaget i Hastings. Normandiska dialekten innehåller ännu många nordiskaord och namn. Här hyllas Nordmännen bl a i vikingabyn Ornavik, vid Caen.

 

 

 

Irlands historia – kelter och vikingar

För 5000 år sedan byggdes de första grav-templen på höjderna vid floden Boyne. På den väldiga högplatån skapades kultplatsen Tara ett centrum för den mäktiga keltiska kulturen, där kungen gifte sig med landet, Moder jord, Eira-Irland.

Här fanns feerna, älvorna och She-la-na-gig som följde varje släkt. De vita hästarna och boskapen var folkets rikedom och stolthet. När kristendomen kom smältes den samman med den uråldriga tron på naturens krafter.

Nordbor seglade till Irland på 7-800-talen, slog sig ner och lierade sig med de irländska kungarna och byggde bl a Dublin. Många nordisk/keltiska släkter reste sedan till Island och bosatte sig där.

I slutet av 1800-talet blev folket i byn Knock på västra Irland vittne till en uppenbarelse av Jungfru Maria, intill kyrkan på den gamla keltiska kultplatsen. Sedan dess vallfärdar hundratusentals pilgrimer hit varje år!

Den kände arkeologen Michael Gibbons vägledar på Irland.

 

 

Island – sagornas och hästarnas ö

De isländska sagorna och vikingarnas berättelser

Island – det sista vikingariket. Varför bosatte sig flera stora vikingasläkter just på Island och varifrån kom de? De hade en brokig bakgrund, skickliga ryttare, sjöfarare, handelsmän, krigare , hantverkare och skalder.

På Island ville de skapa en fristat utan kungar och behålla sitt Bondeting.

Det handlar om äventyr, politik, tro och kampen för överlevnad, frihet och självständighet. Gamla myter, isländska sagor, Eddan och Hávamál berättar om gudar, gudinnor, hjältar och vanligt folk. Deras hästar är grunden för islandshästen som under tusen år levt isolerad på denna ö i Atlanten. Än idag är hästen islänningarnas stolthet.

Deras gångarter: tölt och flygande pass har bevarats och det är just det som gör islandshästarna så populära idag.

 

Stina Helmersson, har rest till Island ett 30-tal gånger, talar isländska, och har bl a läst forskaren Bárdar Gudmundsons bok om islänningarnas urspung.

 

 

 

Provence: I Maria Magdalenas spår

I södra Frankrike var den keltiska/galliska kulturen stark och den höll sig kvar i träskmarkerna i Camargue och Pyrenéernas bergstrakter.

I Provence berättas ännu legenden om hur Maria Magdalena kom i en båt över havet på flykt från Palestina. Hon steg iland i Camargue och mötte den gamla gudinnan Svarta Sara. Så uppstod en kulturtradition som lever än trots förföljelser från både kyrkan och andra makthavare. Följ med till heliga Maria-platser, Maria-kyrkor, Svarta Saras processioner, till heliga grottor och kullar. Här har den kvinnliga aspekten av kristendomen alltid varit viktig. Och det har lett till både krig och uppror.

Nu vallfärdar många till södra Frankrike för att besöka Maria-platserna. Även här i Norden finns det många gamla Maria-platser.

 

 

Katarernas skatt!

Katarer och Tempelriddare

I Sydfrankrike lever ännu historien den ”rätta” tolkningen av kristendomen. I de gamla katarområdena (Kättarna) kring Languedoc och Pyrenéerna, bland slott, borgar och hemliga sällskap pågår jakten på den gömda katarskatten. Här samlades de första Tempelriddarna som red till Jerusalem. Deras strävan efter självständighet och speciella tolkning av den kristna tron ledde till förföljelser och massakrer. Många försvann i inkvisationens tortyrkammare. Men myten lever än idag. Följ med till den mystiska byn Rennes-les-Chateau där tiden står stilla vid Maria Magdalenas kyrka. Och till katarernas sista fäste klippborgen i Montsegur.

 

 

Guidad tur längs Ryssberget:

10.00-15.00 ca.

10.00 Samling vid Gudahagen i Näsum: En kultplats med rötter i Sten-, Brons- och Järnålder. Om de arkeologiska fynden, berättelser, sånger, sedvänjor och sägner. Solkulten under bronsåldern som lämnat flera spår kring Ivösjön.

 

Skea Körke vid Marieholm: Jättestort flyttblock intill Rammsjön – en av Moder Jords/Frejas/Skedas kultplatser längs Ryssberget. Och om traditionen att rida till Skedas ära i Näsum in på 1800-talet!

 

Valhalla ättestupa vid sjön Orlunden

 

Brants Kulle vid Torsabjörke (Högtofta-Kulla by): Härifrån ser man ut över Hanöbukten och här finns ängar med orkideer och enebuskar. På Ryssbergets höjder finns 126 registrerade forntida gravar. På Brants kulle finns flera fornlämningar, gravhögar mm från Brons- och Järnålder. Gammal Gökotte-plats och “kullringsplats” för ungdomens vårlekar!

 

Kyrkoön i Gammalstorp: en plats för vårens ceremonier med gamla anor. En möjlig kultplats för det forna vårfirandets “Åker-färder”. Sedemera helgad till Maria. Berättelser om Maria-platserna längs Ryssberget och på andra platser i Europa.

 

 

Fika ingår!

Pris: 150 kr, barn under 12 år 25 kr. (minst 10 och max 25 pers).Turen genomförs vid uppehållsväder, med egna bilar, samåk gärna!

 

 

 

 

 

 

Föreläsningar om Hästar och ridning!

 

 

Hästlivet på Island – Island är sagornas och hästarnas ö. Här bor ett av världens äldsta ryttarfolk och en traditionell hästkultur med gamla anor. Samtidigt har hästen blivit en av det moderna Islands främsta statussymboler. Möt hästbönder, tränare, tävlingsproffs och följ med på fantastiska ridturer och ridupplevelser i fjäll och dalar.

 

 

Den klassiska ridkonsten

Det magiska tygeltaget – Balans, lätthet, smidighet, gångarter, kraft och samling! Om hur man får hästen att samla sig och bära sig. Om den klassiska ridkonsten från södra Europa. Lär av mästaren i ridning vid Franska Ridskolan i Saumur, Patrice d´Esperay. Hjälp din häst att blomma och utvecklas, använda sin förmåga och kapacitet och samtidigt vara nöjd positiv i ridningen.

 

 

Hästarna i Camargue – följ med på en ridupplevelse bland vita hästar, svarta tjurar och rosa flamingos längs stränderna i Camargue i södra Frankrike. Erfarna turledare, instruktörer och uppfödare.

 

För ryttare & hästägare:

Hästhälsa med helhetssyn – Hur man håller hästen frisk och pigg, fysiskt och psykiskt. Samlad kunskap och erfarenheter från ett 20-tal experter: veterinärer, terapeuter, och många andra.

__________________________________________________

Om oss:

Stina Helmersson, journalist, författare som studerar forntida historia, och bl a skrivit boken “Herulerna- det bortglömda folket”. Samt flera böcker om islandshästar, träning, avel, hästhälsa mm.

Tommy Wirén, musiker, biolog som studerar gamla kulturer och som bl a skrivit boken “Markernas museum”.

 

Några referenser: Föreningen Norden i Gävle och Hudiksvall, Kristianstads Teaterförening, Biblioteken i bl a Karlshamn, Olofström, Bromölla, Tollarp, Ljungby församling, Jämshögs Folkhögskola, Nässelfrossan, Kyrkhult, Castellanerna i Karlshamn, Blekinge Fornminnesförening, Islandshästföreningar; Austur, Gotland, Ófeigur, Kristianstad, Geysir, Kalmar och Vestur/Gauti, Göteborg. M fl.

 

 

 

Kontakt:                Stina Helmersson: 070-6020487

Mail: stina.helmersson@telia.com (stina NULL.helmersson null@null telia NULL.com)

Hemsida: www.stinahelmersson.se

 

Adress: Örlyckevägen 223-6, 294 93 Sölvesborg

 

Tommy Wirén: 073-4233711

Mail: tommywiren1@gmail.com (tommywiren1 null@null gmail NULL.com)