Berättarkvällar på Saloon Longhorn i Örlycke!

Tisdag den 23 juli:

Forntidens starka kvinnor

Förr var det kvinnorna som höll i nycklarna. Möt vikingatidens myndiga matronor och ”Husfrejor”, kvinnliga krigare – sköldmör, entreprenörer och driftiga ledare på gårdarna. Moder jord, fruktbarheten var förutsättningen för allt liv. Möt Freja och de andra gudinnorna, kvinnliga förebilder som gav kvinnorna en stark ställning i det fornnordiska samhället. Völvor och Gy∂jor, kloka, läkekunniga och synska prästinnor som ledde ceremonierna. Kungliga rådgivare, entreprenörer och kulturbärare.

När kristendomen kom till Blekinge frodades Mariakulten kring Ryssberget. Moder jord-ceremonier ersattes av Maria-kulten. Kring Ryssberget och Sölvesborg finns flera Mariaplatser. På 1400-talet byggdes ett kloster för Mariadyrkande munkar.

Tisdag 30 juli:

Hästens historia – Gamle Svarten, Sleipnir, Puke och Bäckahästen

Svinga er upp i sadeln och följ med i vild galopp. Ta plats på kuskbockens ”agedyna” bakom Balder och Blåsa och följ med oss ut i världen genom tusentals år med hästen i centrum.

Flygande hästar, hästar som hjälper, Dalahästar, skräckhästar, hästgudar och hästgudinnor, kapplöpningar, hästritualer och alldeles vanliga trogna arbetshästar och eldiga ridhästar. 

Möt bönder, smeder, rackare, “hästviskare” och hästhandlare från bygden. 

Möt de gamla ryttarfolken som red från Mongoliet och hamnade på -Island! Hästar i historia och mytologi. Gnäggande, frustande, spirituella budbärare mellan människorna och “den andra sidan”. Här i Blekinge och runt om i världen.

Tisdag 6 augusti:

Bygdens ortnamn berättar

I våra trakter finns många sägner och märkliga platser. Livfulla skildringar av naturväsen, spökerier, kraftplatser, gammal tro och forna makthavare i bygden. Mycket av den gamla historien lever kvar i våra ort-, plats- och gårdsnamn.

Vad hände vid Brönagården, Hålabäck, Halleborg, Mariehäll, Hoby, Vilshult, Hällevik, Högtofta, Agerum, Vällust, Sölve, Karamåla, Holje, Ysane och Alleborg osv.

Platserna ruvar på glömda hemligheter. Mycket kunskap försvann i takt med industrialiseringen och flytten från landsbygden.

Plats: Saloon Longhorn, Örlycke Sandbäck,

Adress: Örlyckevägen 197, 294 93 Sölvesborg

Tid: 19.00-21,30

Entré: 200 kr – inkl matig smörgås, kaka, fika!

Förboka: Tel: 070-6830117, tel/sms

www.saloonlonghorn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *