Föreläsningar: Berättarkvällar med bilder & musik

 

 

Berättarkvällar

Med Bilder & Musik 

 

Herulerna & Vikingarna från Hanöbukten

De reste söderut till Svarta havet och Romarriket sedan återvände de till Hanöbukten.

Herulerna var vikingarnas föregångare. De skapade mäktiga hövdingariken i Blekinge, på Listerlandet i väster och vid Listerby i öster under 500-600-talen. Här reste de några av landets äldsta och mest intressanta runstenar med magiska besvärjelser; Stentoftenstenen, Gummarpsstenen och Istabystenen vid Sölvesborg på Listerlandet. Och Björketorpsstenen/Galtastenen vid Listerby,

En del fortsatte uppåt i Sverige och till Norge. De blev vikingar som seglade kring Europa och världen, skapade kolonier och bosatte sig även på Island.

Sång & musik på isländska/fornnordiska!

(Stina Helmersson och Uno Röndahl har bl a skrivit boken om: ”Herulerna-det bortglömda folket”).

 

Snapphanarna på Ryssberget!

Gerillakrig, överfall och våldsamma grymheter. Snapphanestriderna rasade i flera omgångar längs Ryssbergets sluttningar. Här på gränsen mellan Skåne, Blekinge och Småland slogs danskar och ”friskyttar” även kallade ”snapphanar” mot de svenska truppernas dödspatruller, inhyrda skoningslösa legosoldater i flera omgångar under 1500- och 1600-talen.

Folket i det gamla danska Skåneland; Skåne, Blekinge, Halland och södra Småland motsatte sig svenske kungens krav att ta över kustlandskapen och bygga hamnar för Stormaktsriket Sverige.

Kring Ryssberget fanns de berömda Snapphaneledarna Ola Björnsson från Lilla Holje, Svend Povelsen, Junker, Kasper Duva, Hemming, Hara-Räven och flera andra motståndsmän. Vid Ryedals säteri, Kopannebackarna, Karstorps klint och Jämshögs by. Men de förde en ojämn kamp. Byar brändes, kvinnor, barn och gamla torterades för att ange sina närmaste.

I den berömda ”Snapphane-eken” vid infarten till Sölvesborg hängdes 19 snapphanar på en dag. Mångfalt fler spetsades på pålar och hängdes upp att dö längs vägarna.

Sång & musik: Snapphanesånger

 

Kloka gubbar och gummor – folktro, läkekonst och magi

Pals-Inga från Korsamo/Mörrum, Örka-Hanna från Öjamåla, Klok Anna, Mölle-Peren, Karna, Anders Hansson m fl kloka fanns runt om i byarna förr. De kunde bota med örter och andra hjälpmedel. De använde böner, besvärjelser och tankekraft liksom hälsokällor och ceremonier. De hittade bortsprungna djur och stöldgods och kunde även spå framtiden. Folk respekterade dem och sökte deras hjälp. Men det var säkrast att de talade tyst om sina förmågor. Vissa, särskilt makthavare, anklagade dem för svartkonst och häxeri.

De hade en helhetssyn på människan och naturen. De visste att hälsan berodde på balansen i kropp och själ.

Och deras efterträdare lever och verkar här mitt ibland oss idag.

Sång & musik: Botevisor och kärleksmagi

 

Bokning: mail: stina.helmersson@telia.com (stina NULL.helmersson null@null telia NULL.com) Tel/sms: 070-6020487

 

_________________________________________

Om oss:

Stina Helmersson, journalist, författare

Tommy Wirén, musiker, biolog

Stina Helmersson, journalist och författare, har bl a skrivit boken ”Herulerna-det bortglömda folket” med Uno Röndahl och har arrangerat: ”Snapphaneritten” med kultur, historia och föreläsningar. Skrivit 12 böcker på teman som: Islandshästar, hästhälsa, historia och hälsa.

Gjort dokumentärfilmer för SVT och Isländsk TV, RUV

Producerat Radioserien ”Gränsland” för SR, om historien från stenålder, bronsålder, vikingatid, Snapphanetid om Amerika-utvandringen och livet i bygderna här i gränstrakterna.

Tommy Wirén, musiker som spelar rock, visor, bluegrass, folkmusik, irländskt mm. Biolog och naturguide. Han har bl a varit ledare för natur- och kulturprojekt i Olofströms kommun och skrivit boken”Markernas museum”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.