Berättarkvällar i sommar!

Program: 

Berättarkvällar på Saloon Longhorn 2019

Berättelser under eken!

Tisdag 2 juli:

Västra Blekinge:

Pukavik-Ryssberget Nordens forntida ”Manhattan”!

Området mellan Mörrum – Pukavik – Sölvesborg och på Ryssberget var en av gång Sveriges mest populära boplats, ett Nordens ”Manhattan”. När isen smälte för 13 000 år sedan kom jägare och samlare söderifrån. Här bodde snart massor med folk med kontakter i Europa och Asien. Följ med till stenålderns fiskarsamhällen, bronsålderns bönder och soldyrkare och järnålderns vikingar kring Vesan och Hanöbukten. En tättbefolkad bygd genom årtusenden, med gamla traditioner och nära till kontinenten. Här finns magiska kultplatser, minnen från ceremonier och spännande sägner.

Allt detta visar gamla fynd i bygden och utgrävningarna som gjordes för ombyggnaden av väg E22.

Berättare, sång & musik: Stina Helmersson & Tommy Wirén.

Berättelser under eken-special:

Tid: 19-21.30

Fika med matig smörgås ingår.

Kostnad: 210 kr, barn under 12 år 60 kr (med Plus-kortet 190 kr resp. 40 kr)

Arrangör: Saloon Longhorn, Örlyckevägen 197(vid Sandbäck), 294 93 Sölvesborg.

Boka plats: Tel/sms:070-6830117

E-post: lottahakansson58@gmail.com www.saloonlonghorn.se (http://www NULL.saloonlonghorn NULL.se/)

 

Tisdag 9 juli:

Stenen sjunger

om stenhuggare, konstnärer & svart granit – det ”svarta guldet”

I gränslandet mellan Skåne, Blekinge och Småland har sedan urminnes tider bott människor som måst klara sig på det lilla. Ett obändigt, trotsigt, uppfinningsrikt folk, snara till sånger och sägner, fulla av skaparkraft och illmariga när det behövs.

Skogarna och bergen rymmer minnen och mystik men även prima gnejs, granit och den unika svarta diabasen. Här låg stenbrotten en gång tätt vid 1800-talets slut och under tidigt 1900-tal.  Följ med på en historisk upptäcktsresa och möt stenhuggare, stenarbetare, hantverkare, berättare och konstnärer. 

Dikter och sånger från bergen. Med Stina Helmersson & Tommy Wirén

Vi säljer även boken ”Svart Granit”. Av Stina Helmersson och fotograf Hans-Peter Bloom.

 

Tisdag 16 juli:

Hästens historia – Gamle Svarten, Sleipnir, Puke och Bäckahästen

Svinga er upp i sadeln och följ med i vild galopp. Eller ta plats på kuskbockens ”agedyna” bakom Balder och Blåsa och följ med oss genom tusentals år. Möt hästar i historia och mytologi. Hästarna var en gång spirituella budbärare mellan människorna och “den andra sidan”, den gudomliga världen.

Flygande hästar, hästar som hjälper, skräckhästar, hästgudar och hästgudinnor, kapplöpningar, hästritualer och alldeles vanliga trogna arbetshästar och frustande ridhästar. Möt ryttarfolk, smeder, rackare, “hästviskare” och hästhandlare. Här i bygden och runt om i världen. 

Berättare, sång & musik: Stina Helmerson & Tommy Wirén

 

Tisdag 23 juli:

Snapphanarna på Ryssberget!

Gerillakrig, överfall och våldsamma grymheter. Snapphanestriderna rasade i flera omgångar längs Ryssbergets sluttningar. Här på gränsen mellan Skåne, Blekinge och Småland slogs bygdens friskyttar, ”snapphanar” tillbaka de svenska truppernas angrepp för att ta över kustlandskapen. Svenska dödspatruller med skoningslösa legosoldater slog till i flera omgångar under 1500- och 1600-talen.

De mötte motstånd från de berömda Snapphaneledarna: Ola Björnsson, Lilla Holje, Svend Povelsen, Junker, Kasper Duva, Hemming, Hara-Räven och flera andra. Vid Ryedals säteri, Kopannebackarna, Karstorps klint och Jämshögs by.

På Listerlandet och ute i skärgården fanns också Snapphanar.

Men de förde en ojämn kamp mot svensken. Byar brändes, män, kvinnor, barn och gamla torterades.

I den berömda ”Snapphane-eken” vid infarten till Sölvesborg hängdes 19 snapphanar på en dag. Mångfalt fler spetsades på pålar och hängdes upp att dö längs vägarna.

Berättare & Snapphanesånger: Stina Helmersson & Tommy Wirén.

 

Tisdag 30 juli:

Åsgård – Eddans paradis och andra kultplatser i sydsvenska bygder

I våra trakter finns många sägner och sagor och magiska märkliga platser som vittnar om hårresande händelser här i södra Sverige.

Livfulla skildringar av naturväsen, spökerier, kraftplatser och gömda paradis.

 Vad hände vid Brönagården, Skrubbeboda gård, Hålabäck, Halleborg, Petersborg och Alleborg?

Varifrån kom silverskatten i Harasjömåla? Varför restes skeppssättningen Ekespjället i Mörrum? Himmelsberget i Holme och Valhalla stupan, Alverna i Elleholm, Den förtrollade trädgården på Ryssberget, kultplatsen i Halahult, Ola sonas grotta och klubbegossarna, heliga källor, byahorn, Bruddalen och Bländas bländverk och mycket mer! 

Här finns många platser som ruvar på glömda hemligheter. Mycket kunskap försvann i takt med industrialiseringen och flytten från landsbygden.

Vår tid lider av övertro på den “praktiska rationella människan”. Men sanningen är den att den sk “praktiska männískan” betytt väldigt lite för mänsklighetens utveckling.  

Därför är det dags att friska upp minnet och släppa in lite fantasi och magi och se vad som händer!

Sånger från förr. Med Stina Helmersson & Tommy Wirén.

 

Tisdag 6 augusti:

Forntidens starka kvinnor 

Det var kvinnorna som höll i nycklarna. Möt vikingatidens myndiga ” Husfrejor”, affärskvinnor, kvinnliga krigare – sköldmör, företagare, entreprenörer och driftiga ledare på de stora gårdarna.

Moder jord var förutsättningen för allt liv. Möt Freja och de andra mäktiga gudinnorna som styrde över livet och döden – kvinnliga förebilder och gav kvinnorna en stark position i det fornnordiska samhället.

Völvor och Gy∂jor var kvinnliga regligiösa ledare, kloka och synska prästinnor som ledde ceremonierna. De var kungliga rådgivare och läkekunniga. Kvinnorna var kulturbärare och bevarade historien då som nu.

Mariakulten kring Ryssberget: Jungfru Maria och Maria Magdalena När kristendomen kom ersattes Moder jord av Maria-kulten, Jungfru Maria och Maria Magdalena. 

Kring Ryssberget i västra Blekinge, finns flera Mariaplatser. Här fanns  under 1400-talet ett kloster för ”Marianer”, hängivna Mariadyrkande munkar som bodde i Sölvesborg.

Sång och berättelser med Stina Helmerson & Tommy Wirén

 

 Tid: 19-21.30

Bildvisning, sång & musik. Fika med matig smörgås ingår.

Kostnad: 200 kr, barn under 12 år 60 kr

Arrangör: Saloon Longhorn, Örlyckevägen 197 (vid Sandbäck), 294 93 Sölvesborg.

Boka plats: Tel/sms:070-6830117, 070-6020487

E-post: lottahakansson58@gmail.com www.saloonlonghorn.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.